Novosti online

И Србија затвара балканску руту миграната

Словенија од поноћи више не прима мигранте без валидних пасоша и виза, чиме ће практично бити затворена „балканска рута”, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије и навело да ће Србија после те одлуке све мере усаглашавати са Европском унијом и реципрочно их примењивати на својим јужним и источним границама.

Како се наводи у саопштењу, Хрватска је обавестила МУП Србије да чланица ЕУ Словенија од поноћи почиње да примењује нови режим уласка у Шенгенску зону, као и да неће примати мигранте без валидних виза и пасоша.

„Тиме се практично затвара ‘балканска рута’“, наводи се у саопштењу МУП-а.

„Имајући у виду нови режим који је применила чланица Европске уније, Србија не може дозволити да постане сабирни центар за избеглице тако да ће све мере усаглашавати са Европском унијом и реципрочно их примењивати на својим јужним и источним границама, према Македонији и Бугарској”, саопштио је МУП Србије.

Балканске мигрантске руте више нема, а Словенија ће убудуће у земљу пуштати само оне које имају одговарајућа документа за улазак у шенгенско подручје, изјавио је након завршетка самита ЕУ о мигрантској кризи словеначки премијер Миро Церар.

„Самит је упутио врло јасну поруку свима онима који кријумчаре избеглицама и илегалним мигрантима да балканска рута више не постоји”, рекао је Церар, пренела је Хина.

У закључцима скупа наведено је да се „незаконити токови миграната завршавају”, док је предлог закључка да је „балканска рута од сада затворена”, за који се заузимала и Словенија, испуштен, но Церар је казао да је смисао закључка с којим су се на крају сви сложили – заправо исти.

Лидери Европске уније постигли су касно синоћ на самиту у Бриселу начелни договор са Турском о ублажавању избегличке кризе, али су доношење коначне одлуке одложили за самит следеће недеље, како би у међувремену размотрили детаље нових захтева званичне Анкаре.

Иначе, у Грчкој се тренутно налази око 34.183 избеглица, саопштила је грчка агенција за координацију управљања кризом. Од тог броја у Идоменију се налази око 13.000 избеглица, а остали су другим грчким регионима, преноси АНА.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh