• Gradovi

  IAEA zatvorila istragu o nuklearnom programu Irana

  BEČ – Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlučio je danas da zatvori istragu o tome da li je Iran u prošlosti imao program razvoja nuklearnog oružja, čime je podržao nuklearni sporazum Teherana sa šest svetskih sila, umesto da nastavi razmatranje ranijih aktivnosti Islamske Republike.

  U potezu, koji se tumači kao simbolična pobeda Irana, Savet guvernera IAEA doneo je rezoluciju kojom se stavlja tačka na dugogodišnju istragu te organizacije, ali se inspektorima dozvoljava nastavak praćenja nuklearnih aktivnosti Teherana.

  „Gotovo je“, napisao je u tekstualnoj poruci jedan diplomata sa sastanka iza zatvorenih vrata, dodajući da je odluka o nuklearnom programu Irana postignuta konsenzusom, što znači da nije bilo protivljenja, naveo je Rojters.

  „Dok zatvaramo ovo važno poglavlje ovde danas, moramo da ostanemo svesni da ne zatvaramo sposobnost agencije da istraži potencijalne zabrinutosti koje se mogu pojaviti“, navodi se u tekstu govora američkog izaslanika Henrija Enšera pred Savetom guvernera.

  Iran je pozdravio odluku IAEA o okončanju istrage ranijih nuklearnih aktivnosti Teherana, prenela je agencija Taksim izjavu šefa iranske diplomatije Mohamada DŽavada Zarifa.

  „Pozdravljamo zatvaranje istrage ranijih nuklearnih aktivnosti Irana… rezolucija Saveta guvernera agencije… pokazuje mirnodopsku prirodu nuklearnog programa Irana“, rekao je Zarif.

  IAEA je ovog meseca objavila izveštaj u kome se navodi da je Iran imao program razvoja nuklearnog oružja do 2003, ali da te aktivnosti nisu nastavljene posle 2009.

  Iran i šest svetskih sila postigli su u julu istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu.

  Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, vođeni su u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

  AP Photo/Ronald Zak

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com