Svet

Idila u Minhenu: Za Siriju dogovoren mir

Grad Deir-as-Sor koji u opsadi drži Islamska država biće lekovima i hranom snabdevan iz vazduha. Borbe će biti nastavljene samo sa Islamskom državom, al Nusrom i sa njima povezanim grupacijama koje je na spisak terorističkih stavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dve naoružane grupacije koje podržava Saudijska Arabija, a Rusija ih smatra terorističkim nisu na ovom spisku i naredni dani će pokazati kako to razumeju Moskva i Rijad.

SAD i Rusija su osnovale radnu grupu, sastavljenu od diplomata i vojnika, koja će nadzirati ostvarivanje dogovora o prekidu vatre i koja prvi put, izveštavaju evropski mediji, podrazumeva saradnju ne samo u političkim i humanitarnim nego i vojnim pitanjima. Ta grupa je već počela da radi. Najavljeno je da će SAD i Rusija uskoro o tešnjoj koordinaciji na vojnom planu započeti pregovore. I da će njihova zajednička radna grupa usaglašavati delovanje u oblastima koje drže terorističke grupacije sa spiska koji je utvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Za juče popodne u Ženevi je zakazan sastanak o pružanju pomoći opkoljenim gradovima.

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je članovima američke koalicijeu regionu da „nema načina da se uspostavi mir i pruži humanitarna pomoć bez saradnje svih članova sa Rusijom“. Posle pretnji intervencijom u Siriji i razmene optužbi s Moskvom, do kojih je došlo proteklih dana, neizvesno je kakav će odgovor na ovu poruku dati Saudijska Arabija, Turska i Katar. Egipat, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati već su izrazili spremnost na tešnju saradnju sa Rusijom, tvrdi Volstrit džornal. Sa kolikom je iskrenošću u ovaj dogovor ušla ruska strana videće se na slučaju drugog po veličini sirijskog grada, navode zapadni komentatori. Alepo, oko koga borbe vode sirijske vladine snage potpomognute ruskim vazdušnim snagama, pred padom je, konstatuje se na Zapadu. Ruski mediji su juče preneli da su sirijske vladine snage nastavile napredovanje osvajanjem nekoliko važnih kota u okolini Apela, i podsetili da Damask ponovno uspostavljanje kontrole nad granicom sa Turskom smatra uslovom za prekid vatre.

Da li dogovor iz Minhena znači odlučan preokret u traženju rešenja za sirijsku krizu videće se kroz nekoliko dana, rekao je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer. Sem spremnosti država članica Grupe za podršku Siriji da se drže dogovorenog, otvoreno je i pitanje da li je rok od sedam do deset dana za uspostavljanje primirja prekratak s obzirom na broj naoružanih grupacija koje u sirijskom konfliktu učestvuju.

Predstavnik generalnog sekretara UN za Siriju Stefan de Mistura najavio je ranije mogućnost da se politički pregovori o rešenju krize u toj zemlji nastave 25.februara. Da li će se taj datum održati, zavisi od realizacije dogovora o primirju. Američki državni sekretar Džon Keri u Minhenu je izjavio da sirijski predsednik“Asad mora učestvovati u tim pregovorima“, dok je francuski predsednik Fransoa Oland ponovo zatražio garancije da će sirijski predsednik otići sa vlasti.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh