Gradovi

IFIMES:Još se nisu stekli uslovi za izbore u Makedoniji

LJUBLJANA – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je procenu analitičara koji upozorvaju da još uvek nisu ispunjeni osnovni uslovi za sprovođenje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u Makedoniji, zakazani za 24. april ove godine.

Ukoliko ne dođe do prolongiranja izbora potrebno je, navodi se u analizi ljubljanskog instituta, razmisliti o bojkotu izbora, jer će bojkot izbora od opozicije dodatno internacionalizirati događanja u Makedoniji, kojoj je nužno potreban širi konsenzus za njenu budućnost.

Navodi se i da je reč o nejednakopravnoj utakmici političkih aktera, jer ključnim procesima i tokovima dominantno upravlja i režira ih VMRO-DPMNE odnosno dvojac Gruevski-Mijalkov, kojima su potpuno podčinjeni dvojicaalbanskih lidera Ali Ahmeti i Menduh Thači.

Pročišćavanje izbornih spiskova se opstruira, jer upravo nepročišćeni birački spiskovi omogućavaju izborne manipulacije, navodi se u analizi i dodaje da je regulacija medija preduslov da svi učesnici u izbornom procesu budu približno podjednako zastupljeni u političkom prezentiranju svojih političkih stranaka i programa. Skoro svi mediji su neposredno ili posredno pod kontrolom aktualnog režima. Iako Makedonija zvanično ima oko 2,1 milion stanovnika faktički u državi prema procenama živi oko 1,6 miliona stanovnika.

Procene su, da se u naredne dve godine očekuje iseljavanje oko 100.00 građana Makedonije u države zapadne Evrope. Međunarodni institut IFIMES smatra, da ukoliko ne bude moguće pripremiti i osigurati uslove za slobodne, demokratske i poštene izbore u skladu sa evropskim izbornim standardima, potrebno je razmisliti o prolongiranju održavanja prevremenih izbora dok se ne steknu uslovi za njihovo održavanje.

Pri tome su pred posebnim izazovom albanski lideri Ahmeti i Thači, koji moraju dokazati da su samostalni lideri, a ne marionete dvojca Gruevski-Mijalkov.

Zbog kompleksne i zabrinjavajuće situacije u Makedoniji potreban je snažniji angažman SAD i EU, jer dodatna destabilizacija Makedonije može ugroziti ionako krhku stabilnost i mir u regionu.

Ukoliko se nastavi na dosadašnji način sa pripremama režiranih prijevremenih izbora Makedonija se sve više udaljava od održavanja slobodnih, poštenih i demokratskih prevremenih izbora, zaključuje se u analizi IFIMES-a.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh