• Novosti online

  Ilić: GREKO kritikuje predlog izbora u Visokom savetu tužilaca jer ga i dalje ne bira struka

  Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da je jedna od najznačajnih primedbi stručnjaka GREKO to što se vlada prilikom ustavnih promena iz oblasti pravosudja koje se odnose na tužioce nije držala sopstvenih dokumenata i da će u budućem Visokom savetu tužilaca broj onih koji biraju tužioci i dalje biti manji od onih čiji je izbor podložan političkom uticaju.

  Ilić je za agenciju Beta izveštaj GREKO ocenio kao uravnotežen u pogledu javnog tužilaštva. On je naveo da je prepoznat napredak u pojedinim oblastima i da je istovremeno ukazano na to šta bi trebalo u narednom periodu popraviti.

  „Kada je reč o ustavnim promenama GREKO smatra da je dobro to što je u predlogu predvidjeno da izbor svih tužilaca i zamenika bude poveren Visokom savetu tužilaca. Medjutim, stručnjaci GREKO smatraju da se Vlada prilikom sastavljanja predloga nije držala sopstvenih dokumenata. Naime, u budućem Visokom savetu tužilaca manjinu će činiti zamenici tužilaca koje su izabrale kolege, što je suprotno Akcionom planu za poglavlje 23 i Nacionalnoj strategiji za reformu pravosudja“ rekao je Ilić za agenciju Beta.

  Ilić je medjutim naveo i da GREKO pohvaljuje to što Skupština Srbje više neće birati tužioce sem Vrhovnog tužioca (sadašnjeg Republičkog javnog tužioca).

  Poverenik za samostalnost tužilaca, koga GREKO ocenjuje kao delotvoran mehanizam za ukazivanje na politički i neprimeren uticaj na tužioce, rekao je da je u izveštaju navedeno da je unapredjen postupak izbora i predlaganja u tužilaštvu, sa stanovišta objektivnosti i transparetnosti izbora.

  „Ukazano je da je dobro što je odlukama Državnog veća tužilaca (po ustavnim amandmanima Visoki savet tužilaca) izabran veći broj zamenika tužilaca, jer će povećanje broja zamenika tužilaca za 14 odsto omogućiti efikasniji rad tužilaštva i da će to omogućiti da se smanje zaostaci“, zaključio je Ilić.

  Direktor Agencije o preporukama GREKO: Borba protiv korupcije jedan od prioriteta Srbije

  Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas da je borba protiv korupcije jedan od strateških prioriteta Srbije i da su nalazi novog izveštaja Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GREKO) rezulat kontinuiranih napora koje organi Srbije čine za sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce.

  „Ovakav izveštaj GREKO rezultat je kontinuiranih napora, koje organi Republike Srbije čine u ovoj oblasti. On je potvrda uspeha dosadašnjih aktivnosti, ali i ohrabrenje i podsticaj da u potpunosti ispunimo sve preporuke“, rekao je Sikimić, a saopštila Agencija za borbu protiv korupcije.

  Srbija više nije medju državama koje se nalaze u „globalno nezadovoljavajućem“ režimu u smislu uskladjenosti sa preporukama GREKO, navedeno je u danas objavljenom prelaznom izveštaju za Srbiju u Četvrtom krugu evaluacije, koji obuhvata prevenciju korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce, navodi se u saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije.

  U prelaznom izveštaju konstatuje se da je Srbija od 13 preporuka delimično ispunila 10, dok tri preporuke nisu ispunjene, navela je Agencija i dodala da je „to vidan napredak u odnosu na prethodni izveštaj.

  Iz Agencije podsećaju da je izveštaj o evaluaciji Srbije za Četvrti krug usvojen 2015, a da je na GREKO zasedanju 2017. godine usvojen Izveštaj o uskladjenosti, kada je konstatovano da je Srbija delimično ispunila sedam, a da šest preporuka nije ispunjeno.

  U novembru 2018. godine, kako se navodi, Srbija je u roku odredjenom za izveštavanje o uskladjenosti sa preporukama, izvestila GREKO o postignutom napretku.

  Preporuke GREKO tiču se, pored ostalog, transparentnosti zakonodavnog procesa, kodeksa ponašanja poslanika, izbora i položaja sudija i tužilaca, promena u sastavu i načinu izbora Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i položaja i nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije.

  Na plenarnom zasedanju GREKO u martu usvojen je prelazni izveštaj za Srbiju i predvidjen rok za dostavljanje dodatnih informacija o ispunjenosti preporuka do 31. decembra 2019.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com