Gradovi

Ilić: Kampanja protiv Er Srbije provokacija

ZAGREB – Lufthanza i Kroacija erlajns pokrenule su postupak protiv Er Srbije zbog takozvanih transfernih letova, saopštio je danas hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Siniša Hajdaš Dončić, prenosi N1.

Zagrebački dnevnik „Jutarnji list“ objavio je juče da bi Er Srbija mogla da izgubi pravo letenja u Hrvatsku ako nastavi s ignorisanjem prekršajnog postupka koji se protiv nje vodi u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske.

List, pozivajući se na nezvanične informacije, ističe da su predstavnici hrvatske vlade čelnicima Er Srbije poručili da neodazivanjem na zakazana ročišta jasno pokazuje nepoštovanje hrvatske države i da bi zato mogli izgubiti dozvolu.

Protiv Er Srbije Agencija za civilno vazduhoplovstvo je u proleće prošle godine Ministarstvu saobraćaja podnela prekršajnu prijavu zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o vazdušnom prometu. Srbija navodno još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazdušnog prostora, koji je potpisala s EU kao pridružena zemlja.

Prema tom sporazumu, kako piše „Jutarnji list“, Er Srbija može da leti samo između Beograda i bilo kojeg grada u EU, ali srpska kompanija nudi takozvane transferne letove, na šta nema pravo, jer nudi svojim putnicima letove preko Beograda do drugih odredišta.

Er Srbija je, u saopštenju dostavljenom juče Tanjugu, odlučno negirala sve navode iznete u tekstu koji je objavljen u zagrebačkom „Jutarnjem listu“ u kome se pominje srpska nacionalna avio-kompanija.

„Er Srbija posluje u skladu sa svim važećim evropskim propisima koji se primenjuju u oblasti civilnog vazduhoplovstva. U prilog ovoj tvrdnji jasno govori i činjenica da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (C CAA) odobrila da Er Srbija obavlja letove ka i iz Hrvatske po sezonskom redu letenja“, poručila je srpska nacionalna aviokompanija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh