Gradovi

Ilić: Voda prelila a ne probila bedeme

BEOGRAD – Ministar Velimir Ilič, zadužen za vanrendne situacije, demantovao je danas da je usled poplava došlo do pucanja bedema, rekavši da su ih bujične vode prelile a ne probile.

„Ni jedan bedem se nije urušio, voda je prelila bedeme za metar i trideset santimetara, rekao je on napominjući da je vodostaj bio viši nego tokom poplava u maju 2014. godine kada je došlo do proboja a ne preliva bedema.

„Mostovi koji su projektovani za najviši nivo vode, poput mosta u Preljini, postali su tesni, voda ih je prelila i oni su postali brane“ rekao je on gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Ministar Ilić, koji je tokom nepogoda bio u ugroženom području kaže da razume uznemirenost stanovnika Preljine jer je njima ovo treći slučaj poplave od 2014. godine.

„Bedemi u tom području treba da se nadograde ali po našoj računici cena nadogradnje je više od dve milijarde evra. Klima se promenila, nepogode koje su se ranije dešavale jednom u dvadeset godina, sada su učestalije i potrebno je promeniti sistem“.

Na pitanje zašto je premijeru Vučiću garantovano da je Srbija spremna za odbranu od nepogoda, ministar Ilić kaže da, prema prognozama, niko nije očekivao padavine veće od 40 centimetara i da su lokalne samouprave preduzele sve neophodne mere predostrožnosti u skladu sa najavljenom prognozom.

Foto Tanjug, S. Ilić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh