Gradovi

Ima pomaka, ali podrška žrtvama jos uvek nije isto dostupna

BEOGRAD – Uprkos pozitivnim promenama na zakonodavnom i institucionalnom nivou u vezi sa zaštitom žrtava, odgovarajuća pomoć i podrška još uvek nisu na jednak način dostupni svim žrtvama, saopšteno je povodom Evropskog dana žrtava, 22. februara.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Viktimološkog društva Srbije (VDS) i Republičkog javnog tužilaštva, žrtve su gotovo svakodnevno izložene instrumentalizaciji i zloupotrebi od strane medija.

U Srbiji svakoga dana veliki broj građana i građanki postane žrtva nekog oblika kriminaliteta, a njegove posledice posebno su teške za osetljive kategorije kao što su žene, deca, stari i osobe sa invaliditetom, piše u saopštenju.

Kako se podseća, u okviru VDS-a od 2003. godine funkcioniše služba za žrtve VDS info koja je namenjena svim žrtvama kriminaliteta i kršenja ljudskih prava.

Od svog osnivanja Služba je imala više od 5.000 kontakata sa žrtavama različitih oblika kriminaliteta poput nasilja u porodici, mobinga, proganjanja, imovinskih krivičnih dela, pretnji i drugih vidova kršenja ljudskih prava.

U cilju unapređenja položaja i prava žrtava i svedoka krivičnih dela u krivičnom postupku, 20. februara 2015. godine Republičko javno tužilaštvo i VDS zaključili su Memorandum o razumevanju i saradnji, podseća se u saopštenju.

Kako se dodaje, njihova saradnja se odvija kroz projekat razvoja Službi za podršku oštećenim licima i svedocima u javnom tužilaštvu.

Uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u okviru projekta „Podrška uspostavljanju nacionalnog sistema podrške žrtvama i svedocima u Republici Srbiji“, Republičko javno tužilaštvo i VDS su prošle godine organizovali obuku, nakon čega su 15. decembra iste godine počele sa radom Službe za informisanje oštećenih lica i svedoka u Višim javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Na taj način je, navodi se u saopštenju, zajedno sa ranije osnovanom Službom u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, uspostavljena mreža Službi za informisanje oštećenih lica i svedoka u Višim javnim tužilaštvima u centrima sva četiri apelaciona područja u Srbiji.

Taj projekat se nastavlja i u 2016. godini, daljim jačanjm kapaciteta i stručnim usavršavanjem tih Službi.

„VDS i Republičko javno tužilaštvo i Misija OEBS-a u Srbiji će nastaviti da pružaju podršku i unapređuju ostvarivanje prava žrtava krivičnih dela i nadamo se da ćemo u tome imati podršku nadležnih državnih organa, partnerskih organizacija, medija i društva u celini, za opštu dobrobit naših građana“, piše u saopštenju.

Inače, organizacija Evropska pomoć žrtvama je 1991. godine, na predlog predstavnika iz Švedske, proglasila 22. februar Evropskim danom žrtava sa ciljem da se posledice koje žrtve kriminaliteta trpe učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava.

Foto ilustracija

freeimages.com/Cherie Otto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh