• Gradovi

  Imeri: Sporazum o ZSO je neustavan, vlada da podnese ostavku

  PRIŠTINA – Kosovska opozicija smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština i ponovo zahteva da vlast, premijer Ista Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači, što pre podnesu ostavke.

  Predsednik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredelenja Visar Imeri je na zajedničkoj konferenciji za štampu stranaka opozicije rekao da oni tumače da je Ustavni sud rekao, da je sporazum od 25. avgusta antiustavan, izveštava portal Koha.net.

  „I kada Ustavni sud kaže da je veći deo ovog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom, onda to znači da on u celini ne može da bude implementiran. Za nas je ovaj sporazum mrtav. Potvrđeno je da su Isa Mustafa i Hašim Tači i njihova vlada prekršili Ustav i zbog toga zahtevamo da što pre podnesu ostavke“, rekao je Imeri.

  Ahmet Isufi iz Asocijacije za budućnost Kosova je rekao da je odluka Ustavnog suda „trijumf glasa naroda“ čime je, kako je rekao, potvrđeno ono što smo govorili mi i što su građani pokazali potpisivanjem peticije i protestima“.

  Ostavku vlade je zatražio i Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za Kosovo.

  „Svima je jasno da odluka Ustavnog suda predstavlja novi pravno-politički trenutak na Kosovu na koji svi treba da reagujemo. Prvi korak tog reagovanja treba da bude ostavka vlade jer je dokazano da je prekršila Ustav što je prvi korak za izlazak iz vellike krize koja je zahvatila čitavo Kosovo“, rekao je Ljimaj.

  On je dodao da je svaki pokušaj da se nastavi sa implementacijom sporazuma apsurdan i da ova vlada više ne uživa nikakav autoritet da vodi bilo šta i da „zbog toga treba da otvori prostor izborima“.

  „Ukoliko budu koristili dvostruke standarde, to će samo produbiti krizu“, poručio je Ljimaj.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com