Gradovi

Incko pred Savetom bezbednosti UN: Srpska ponovo na udaru

BANJA LUKA – Visoki predstavnik BiH Valentin Incko pred Savetom bezbjednosti UN danas je kritikovao Republiku Srpsku, koju je optužio da ugrožava stabilnost u BiH.

Incko je optužio Srpsku da ugrožava stabilnost u BiH, posebno održavanjem referenduma o Danu Republike, prenosi RTRS.

Incko je rekao da je Srpska efektivno odustala od državnog pravnog sistema u BiH, i u osnovi odbacila suverenintet BiH. Konstatovao je i da predsednik Srpske Milorad Dodik direktno krši Dejtonski mirovni sporazum.

Potpredsednik NSRS Nenad Stevandić kaže da Incko nastavlja kontinuitet negativnog stava prema Srpskoj i zanemarivanja činjenica u korist svojih ličnih frustracija i obračuna sa rukovodstvom RS, prenosi RTRS.

Potpredsednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da izveštaji visokog predstavnika gube smisao, jer se u njima svakih šest meseci smenjuju iste ocene uperene uglavnom protiv Republike Srpske i njenih institucija.

Incko tvrdi da su referendumom narušene dve odluke Ustavnog suda BiH i da osim problema po suverentitet zemlje, referendum treba videti u kontekstu ponašanja političkih partija, koje kako tvrdi, negiraju juriskdikaciju državnih institucija i lagano zagovaraju disoluciju BiH, prenosi RTRS.

„Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba videti u kontekstu ponašanja političkih partija u Republici Srpskoj i da negiraju juriskdikaciju državnih institucija i da lagano zagovaraju disoluciju BiH. Izjave predsednika Republike Srpske i zvaničnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se verovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro“, naveo je Incko.

Da u BiH nije dobro ponašanje visokog predstavnika, u Savetu bezbjednosti podvukao je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

Braneći stavove Republike Srpske, naveo je primer kako visoki predstavnik zagovara smenu legalno izabranog predsednika Srpske.

„Valentin Incko je u izjavi Vol strit žurnalu rekao da predsednik Republike Srpske stvara svoju imperiju i da ‘Zapadna zajednica’ treba da razmotri mogućnost da ga smeni“, rekao je Čurkin, prenosi RTRS.

Foto Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh