Gradovi

Index:Juričev govor mržnje sablaznio Hrvatsku

ZAGREB – Šovinističke izjave Marka Juriča izrečene u emisiji Markov trg na Z1 televiziji sablaznile su hrvatsku javnost, a javnu podršku dao mu je još jedan dobro poznati ultradesničar Velimir Bujanec, inače, kako tvrdi portal Index.hr, rado viđen gost na HDZ-ovim okupljanjima i predizbornim skupovima.

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj već je drugi puta poručio svojim sugrađanima da budu oprezni kada prolaze pored pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu, pogotovo majke s decom, jer tu stoluju „četnički vikari“ koji bi mogli da istrče i u svom maniru „klanja izvede svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu“.

On smatra da bi možda to mesto trebalo obeležiti tablama na kojima bi pisalo:“Pazi oštar četnik u blizini“.

TV Z1 saopštila je da se neće mešati u novinarske slobode, iako je, kako navodi Index, jasno da se ovđe radi o očitom i više nego jasnom govoru mržnje.

„Emisija Markov trg urednika i voditelja Marka Juriča Z1 televizija emitije kao proizvod spoljne produkcije, a Marko Jurič kao i ostali saradnici Z1 televizije imaju novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvek“, navodi se u saopštenju.

Z1 televizija veruje u merodavne institucije Republike Hrvatske koje brinu da se pri novinarskim slobodama i različitostima mišljenja poštuju pozitivni zakonski propisi, te ćemo njihov sud u ovom slučaju u cielosti i sa zadovoljstvom prihvatiti“, stoji u potpisu Maje Šudić, glavne i odgovorne urednice Z1 televizije.

Portal navodi da su pokušali, ali bezuspešno, da na ovaj slučaj dobiju komentar HDZ-a, ali im se na telefon nije javljao ni portparol Ivan Jabuka.

Međutim, bivša članica te stranke i bivša premijerka Jadranka Kosor komenarisala je izjave Marka Juriča koje smatra ne samo vraćanjem unazad, nego i puštanjem duhova iz boce.

„U smislu dostignutih standarda oko ulaska u EU kad smo ušli u taj civilizacijski krug kojem pripadamo, mislim da neki duhovi smatraju kako su pušteni iz boca i misle da su dobili ovlašćenje da rade što hoće. To je posebno prisutno u elektronskim medijima. Čudi da nije hotno reagirao Savet za elektronske medije“, rekla je Kosorova i zapitala zašto se taj savet uvek suzdržava.

Dodala je da ima slučajeva i kao što je ovaj u kojem bi Državno tužilaštvo trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

„Ovo su ljudi koji su očito rado viđeni prijatelji i gosti u određenim krugovima političke elite, pa misle da je njihovo vreme došlo“, kazala je Kosor.

Portparol nezavisne liste Most Nikola Grmoja je osudio govor mržnje i šovinizam, istakavši da svaki normalan čovek zna da to nije u redu i ne bi mu trebalo davati prostora u medijima.

„No, nažalost taj čovek ima svoju emisiju“, rekao je Grmoja.

Na pitanje kako komentariše podršku Bujanca Juriću koji je, inače, blizak HDZ-u, koji je sada koalicioni partner Mosta, Gromoja je rekao Most ne može da zabrani sa kim će se HDZ družiti.

„Ponašanje Bujanca i Juriča nije prihvatljivo, ali mi ne možemo zabraniti s kim će HDZ biti prijatelj. Ne možemo ništa zabranjivati drugoj strani, jedino smo uspeli da utičemo ko će biti premijer i ministri nove vlade. Inače, generalno smatramo da takve priče treba zaustaviti i da svaki takav govor mržnje treba osuditi“, rekao je Grmoja za Index.hr.

I funkcioner SDP-a Peđa Grbin osudio je izjave Juriča.

„To je zastrašujuće i sramotno. Vidi se gde nas je Karamarkova retorika dovela“, kazao je Grbin za Index.

Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh