• Društvo

  Индустријска традиција Ниша диктира развој напредних и информационих технологија

  Регионална привредна комора:  Респектабилна индустријска традиција диктира развој напредних и информационих технологија

  Александар Милићевић, вршилац дужности директора Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, примио нас је у свом кабинету у једној од најстаријих зграда у Нишу, овдашњој јавности познатој као „Бановина“. Планирани краћи разговор о могућностима запошљавања у Нишу брзо се претворио у анализу стања привреде парчета Србије обухваћеног поменутим трима управним окрузима. Саговорник нам је, одговарајући на питања, дао велики број података.

  Какви су привредни резултати у Нишу ове године у прва три квартала у односу на претходну?

  У првих девет месеци 2017. године, фирме са подручја које покрива Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа (РПК) оствариле су укупан спољнотрговински промет у износу од 1,85 милијарди долара. У односу на исти период у прошлој години, реч је о повећању у износу од 288 милиона долара или, мерено индексом, 118,4%. Вредност оствареног извоза већа је за 157 милиона долара (117,4%), а увоза 131 милиона долара (199,7%).

  Када се упореде економски показатељи, а, пре свега, извоз, незапосленост и просечна примања, како стоје Нишавски и Топлички управни округ, у односу на Пиротски?

  У структури размене, Нишавски управни округ у укупној спољнотрговинској размени учествује са 55% (48% у извозу и 63% у увозу), Пиротски управни округ са 31% (38% у извозу и 23% у увозу) и Топлички са 14% (14% у извозу и 14% у увозу).

  Према подацима Националне службе за запошљавање о незапослености и запошљавању по областима и општинама током октобра 2017. године, на подручју Нишавског управног округа, број незапослених лица износи 41 778. Током октобра је запослено 5 051 лице. На територији Топличког управног округа, број незапослених лица износи 13 175, док је новозапослених 1 234. На подручју Пиротског управног округа, незапослених је  10 782, док је број новозапослених 765.

  По евиденцији Републичког завода за статистику о зарадама по запосленом у Републици Србији по областима (окрузима) у октобру 2017. године, на подручју Нишавског управног округа просечна бруто зарада износи 56 322 динара, а нето 40 753 динара. За Пиротски округ подаци су следећи – просечна бруто зарада је 64 732, а нето 46 659 динара и за Топлички округ, просечна бруто зарада износи 50 433 и нето 36 382 динара.

  Шта мислите о субвенцијама страним инвеститорима?

  Субвенције које држава опредељује ка мултинационалним корпорацијама представљају један од сигурних начина привлачења страних инвестиција у овом тренутку привредно-економског развоја Србије. Субвенције су реална потреба, која се односи на окружење (Румунију, Бугарску, Македонију, Словачку), нашу земљу чини конкурентном и боље позиционирану у региону. Постоји мишљење да су страни инвеститори на овај начин повлашћени у односу на домаће, али треба напоменути да овакав принцип стимулација има своју сврху, не само кроз интензивније запошљавање, већ првенствено у циљу мултипликовања ефекта присуства великих произвођача, који у све већој мери ангажују домаћу привреду (као партнере, добављаче, екстерне извршиоце). Постоји низ примера добре праксе који ово потврђују, што коморски систем додатно мотивише да и у наредном периоду подржи овакав вид помоћи домаћим привреднисима. На ово подручје ускоро долазе две нове
  компаније – Цумтобел (ЛЕД расвета) и ИМИ (електрични склопови за ауто индустрију).

  Некада је Ниш базирао свој развој на машинској и електронској индустрији. Које су развојне шансе и потенцијали на располагању данас?

  Све ово дешава се у нимало једноставним транзиционим условима, у којима се структура привреде убрзано мења јер се мења и технологија. Нишки регион има репектабилну индустријску традицију, која датира још с краја деветнаестог века, с тим што данашње прилике диктирају развој, пре свега, напредних и информационих технологија, због чега се појављују веома успешна привредна друштва као што су „Сова Дигитал“, ВЛД, Д-компани, Фази и други.

  Љубомир Костић

  Фото: Н.П.; Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирао је град Ниш. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com