Gradovi

Infantino novi predsednik FIFA

FIFA bira predsednika: Seksvejl se povukao iz trke

CIRIH – Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) na današnjem kongresu u Cirihu izabraće novog predsednika, koji će na toj funkciji naslediti Jozefa Sepa Blatera, koji se povukao zbog korupcije.

Uoči glasanja iz trke se povukao Južnoafrikanac Tokio Seksvejl, pa će predstavnici 207 nacionalnih Saveza, od ukupno 209, pošto suspendovani Indonezija i Kuvajt nemaju pravo glasa, birati između pet kandidata – Đanija Infantina, princa Alija bin el Huseina, Žeroma Šampanja i šeika Salmana bin Ibrahima el Kalife.

Svi kandidati su imali obraćanje delegatima u trajanju od 15 minuta.

„Povlačim se, ovo je sada vaš problem. Vanredni kongres znači krizu, ne pričamo o fudbalu, žao mi je što smo ostali bez prijatelja Sepa Blatera, Žeroma Valkea… Nelson Mandela mi je jednom rekao: Nikada nemoj da se raduješ tuđoj nesreći. Došli smo ovde da popravimo FIFA, našu porodicu, ali fudbal nije slomljen, fudbal je dobro“, rekao je Seksvejl.

Prema pravilniku da bi neko postao predsednik mora da dobije dve trećine glasova. U protivnom sledi novi krug u kojem je za izbor potrebna natpolovična većina.

Patrick B. Kraemer/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh