• Gradovi

  Inicijativa mladih iz Hrvatske kritkuje Vulina

  ZAGREB – Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske kritikovala je danas srpskog ministra za rad Aleksandra Vulina zbog njegovih izjava koje vide kao nacionalističke, ali se sa njim slažu da je hapšenje mladih aktivista koji su prekrili ploču sa ustaškim pozdravom sramota za Hrvatsku.

  U otvorenom pismu Vulinu Inicijativa navodi da se slaže u oceni da je za Hrvatsku sramota hapšenje mladih aktivista koji su prekrili ploču u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

  Ističu, takođe, da je za Hrvatsku sramota ne samo privođenje aktivista na informativni razgovor, već sama činjenica da u Jasenovcu, najvećem stratištu u ovom delu Evrope, uopšte stoji takva ploča.

  Inicijativa, međutim, Vulinu prebacuje da kritikuje hrvatski nacionalizam, ali da istovremeno sam zastupa nacionalisticke stavove zbog kojih je, kako tvrde, „bliži“ onima koji su ploču postavili, nego onima koji se nje stide i protive joj se.

  U pismu, koje je preneo hrvatski „Jutarnji list“, ističu da dok se oni bore protiv nacionalizma Vulin „najpre pita čiji je“.

  Inicijativa mladih osuđuje sve totalitarne, isključive, neslobodne i nasilne ideologije, kakva je bila ustaška ideologija, ali i nacionalizam u vidu četništva.

  Vulin je nedavno kritkovao ponovno buđenje fašizma u Hrvatskoj, reagujuću na spomen-plocu s uklesanim pozdravom „Za dom spremni“ koju su veterani HOS-a postavili u Jasenovcu, a juče je reagovao i povodom hapšenja mladih koji su se usudili da prekriju ustaški pozdrav na toj ploči, navodeći da je to „sramota hrvatske države i nastavak politike zaštite ustaštva i pravdanja zločina“.

  Foto Tanjug/J. Pap, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com