Gradovi

Inovativna terapija za 20 obolelih od hepatitisa C

BEOGRAD – U kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu počela je primena najsavremenije terapije u lečenju hepatitisa C kod 20 pacijenata, kod kojih dosadašnja terapija nije dala efekte.

Uspešnost u lečenju tom terapijom je iznad 95 odsto, a primena je počela zahvaljujući donaciji jedne farmaceutske kompanije.

Reč je o 20 najtežim bolesnicka od kojih petoro prima terapiju u Infektivnoj klinici KCS, dvoje na Klinici za gastroenterologiju KCS, dok još 13 pacijenata terapiju dibija na ostalim Infektivnim klinikama u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Prednost inovativne terapije je, kako je Tanjugu objasnila profesorka dr Jasmina Simonović Babić iz Infektivne klinike KCS, u tome što traje četiri puta kraće, uz manje neželjene efekte, a do sada je pokazala 95 do 100 odsto uspešnosti u lečenju.

„Reč je o najnovijem režimu, bez interferona, a to je najefikasniji režim koji postoji u svetu“, dodala je doktorka i izrazila zadovoljstvo što su i pacijenti u Srbiji dobili mogućnost da se leče tom terapoijom, ali i nadu da će to biti omogućeno i drugim pacijentima.

Prema njenim rečima, prednost u odabiru za terapiju imali su najteži pacijenti.

Profesorka Simonović Babić je dodala i da je skoro svaki treći pacijent sa hepatitisom C, odnosno njih oko 30 odsto, spada u teže obolele.

Simonović Babić je ponovila da je u Srbiji generalan problem nedostatak dijagnostičkih testova, što dovodi do kasnog otkrivanja bolesti, odnosno kada je već u poodmakloj fazi, a lečenje je znatno otežano.

U Ministarstvu zdravlja su Tanjugu rekli da su već preduzeti određeni koraci kako bi novu terapiju u toku ove godine primili i ostali najugozeniji pacijenti u Srbiji.

Navode i da je Radna grupa, sastavljena od stručnjaka iz te oblasti, juče završila izradu Nacrta smernica za lečenje hepatitisa C, kao i da je u završnoj fazi izrada Nacionalne strategije za suzbijanje i kontrolu te bolesti.

Time će borba protiv zaraznih bolesti, koja je jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja, biti definisana, bar kada je u pitanju hepatitis C, od koga u zemlji boluje oko 80.000 ljudi“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Inace, infekcija u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih simptoma i znakova bolesti.

Može se preneti putem primene krvi i krvnih derivata, medicinskim intervencijama, zloupotrebom narkotika, seksualnim putem, vertikalnim putem sa majke na dete, korišćenjem zajedničkog pribora za ličnu higijenu, pirsingom, tetoviranjem, akupunkturom tj. u svim onim slučajevima kada ozleđena koža ili sluznica dođe u dodir sa virusom.

Najčešće se otkriva slučajno, pri dobrovoljnom davanju krvi ili testiranjem krvi na prisustvo anti HCV antitela kod onih za koje se procenjuje da su pod rizikom.

Povod za testiranje mogu biti i patološke vrednosti laboratorijskih nalaza, što je najčešći slučaj u kliničkoj praksi.

Foto Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh