• Gradovi

  Insajder: Krivična prijava protiv odgovornih u MUP i Ministarstvu odbrane zbog Živkovića

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane Srbije zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka o poslaniku Zoranu Živkoviću, prenosi danas Insajder.

  „Poverenik je utvrdio činjenično stanje i sačinio krivičnu prijavu protiv NN službenih lica iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zbog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“, navodi Insajder.

  Taj sajt prenosi da je „poverenik ovu krivičnu prijavu prosledio Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu 1. septembra“.

  Na pitanje da li su u postupku nadzora dva ministarstva kancelariji poverenika dostavila traženu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, Poverenik navodi da je traženo izjašnjenje sa pratećom dokumentacijom Ministarstvo odbrane dostavilo u roku od 20-tak dana, dok MUP još nije.

  „Izjašnjenje i dokumentacija koju je Poverenik zahtevao od MUP-a odnosi se samo na jedan podatak o ličnosti Živkovića, odnosno na činjenicu posedovanja dozvole za vatreno oružje i pristup tom podatku od strane službenih lica“, navodi se u odgovoru Insajderu.

  Sredinom juna šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je u Skupštini Srbije čitao zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o razlozima zbog kojih Živković nije služio vojni rok i podatke iz MUP-a o tome zašto je Živkoviću dozvoljeno da nosi pištolj.

  Nakon toga je Poverenik naredio pokretanje postupka nadzora u Ministarstvu odbrane i MUP,

  odnosno nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog toga što su u skupštinskoj debati korišćeni podaci o ličnosti nekih poslanika iz službene dokumentacije iz tih ministarstava.

  Tada je saopšteno i da je sada već bivši ministar odbrane Zoran Djordjević formirao komisiju koja treba da utvrdi da li je bilo neovlašćenog dostavljanja i zloupotrebe podataka iz vojne evidencije Živkovića.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com