• Gradovi

  Инспекције на бранику отаџбине – санитарна инспекција наш „Гвоздени пук“

  Терет борбе против пошасти која се надвила над Србијом, међу првима су на своја леђа прихватиле инспекцијске службе, а улога Гвозденог пука – славне јединице која је у ратовима од 1912. до 1918. год. распоређивана тамо где је најтеже и где други не могу, увек доносећи победе и славу, припала је Санитарној инспекцији.
  Сви људски ресурси Санитарне инспекције налазе се у првој линији одбране – на границама Србије. На жалост, број људи са којима располаже није довољан ни за редовно обављање посла, а да не говоримо о ванредним околностима које су нас задесиле. Према Анализи капацитета коју је израдила Координациона комисија попуњеност Санитарне инспекције је чак 45% мања од потребне, а просечна старост инспектора 58 година. Једина позитивна чињеница у погледу капацитета је веома висока стручност инспектора међу којима су око 70% доктори медицине, неколико магистара и доктора наука као и два примаријуса. И остале колеге су такође изузетно високе стручности: инжењери заштите на раду, санитарно-еколошки инжењери, доктори ветеринарске медицине, инжењери пољопривреде, епидемиолози, инжењери архитектуре, просторни планери, инжењери организационих наука, итд.
  Ти и такви наши санитарни инспектори стали су на грудобран отаџбине, на њене границе, и већ две недеље улажу надљудске напоре извршавајући дужност која им је поверена. Рад од 12 па и 19 сати у смени је свакодневица, најчешће без икакве паузе, безмало да нема времена ни да се вода пије. Врше се прегледи људи који улазе у Србију, мери им се температура, пишу записници у сваком случају, и при томе издат је огроман број решења о мерама самоизолације . Знам колеге које нису спавале по 3 дана. Ситуација је таква да се често дешава да је и сам долазак на гранично место на коме је инспектор распоређен препуштен личном сналажењу, о исхрани да и не говоримо.
  Такав хероизам и посвећеност извршењу задатка није остао непримећен. И председник Србије је, образлажући напоре државе како би се што спремније дочекала кулминација епидемије Корона вируса, и речима и мимиком лица изразио задовољство и дивљење подвижништвом санитарних инспектора.
  Преуморним колегама у последњих неколико дана пристиже и помоћ из Ветеринарске инспекције, а вероватно ће ускоро прискочити и Здравствена инспекција.
  И остале инспекције у пуној мобилности
  Велики допринос и пуну мобилност показују и све остале инспекције, чије деловање није везано за границу.
  Тако је тржишна инспекција сваког дана па и викендом ангажована до 22 ч. Слично је и са Инспекцијом рада, Просветном инспекцијом и другима.
  О инспекцијама на локалу да и не говоримо. Комунални инспектори су нон стоп на терену у контоли рада угоститељских, трговинских и др. објеката, обавеза трговаца као и спровођења других одлука Штабова за ванредне ситуације. Слично је и са Саобраћајном инспекцијом.
  Шта нас очекује и какав ће бити исход?
  Званична потврда да се развој Корона вируса убрзава, и најава да се кулминација очекује за десет до петнаест дана, подсети ме на оно мартовско вече 1999. године, када је саопштено да су авиони НАТО-а полетели из италијанске базе и да се ускоро очекују удари по Србији.
  Ни тада нисмо тачно знали шта нас све очекује, како ће изгледати та бомбардовања, ко ће све бити мета, колико ће бити болно и тешко. Знали смо само да предаја није опција, и да се морамо борити до краја, сложно као један. Сложно и дисциплиновано као никад у историји.
  Нашем народу је и сада, за суочење са невидљивом пошасти, преко потребна слога и беспоговорна дисциплина каква је тада испољена . И поверење у државу, а држава су наши дивни и храбри доктори и друго медицинско особље, наши војници и полицајци, наши инспектори. Уколико тако буде, а верујем да ће бити, убеђен сам да ћемо још једном изненадити светску јавност и да ће се, када се за неколико месеци све заврши, показати да смо и овај удар преживели и прошли много боље од многих, знатно богатијих земаља, држава са неупоредиво развијенијим здравственим системима
  Поштоване колегинице и колеге, нека свако од нас, на месту које нам је држава определила да дејствујемо у борби против пошасти која је напала грађане Србије, да све од себе, уложи максималне напоре, знање и искуство, како бисмо помогли да наши суграђани што лакше, и са што је могуће мање негативних последица, прођу и кроз ово искушење. То је наша улога, ми постојимо ради заштитите живота и здравља грађана Србије.
  Драге моје колегинице и колеге, при свему томе, мислите наравно и на своју безбедност.
  Чувајте се!
  Срећно свима!
  Србија ће победити и ово зло!
  Драгоман Пауновић, председник Мреже инспектора Србије
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com