Novosti online

Институти САНУ против американизације српске науке

Текст „Да ли се успоставља амерички монопол над српском науком” објављен у Политици у суботу изазвао је лавину коментара у универзитетској јавности. У нашу редакцију стигао је и допис који су девет института (од којих шест Српске академије наука и уметности), послали министру просвете поводом нацрта правилника о категоризацији и рангирању научних часописа.

Подсетимо, на основу објављених радова у категорисаним домаћим и међународним часописима професори и научници добијају бодове, а прикупљени поени битно одређују напредовање и звање свих научника у земљи, односно избор и реизбор на универзитету. Замерка професора друштвено-хуманистичких наука јесте што се за све изборе вреднују искључиво листе часописа „Томсон Ројтерс” и „Елсевир” које форсирају техничке и природне науке и које су окренуте америчком подручју, док је избачена ЕРИХ листа која је окренута европском истраживачком простору.

Балканолошки, Византолошки, Археолошки, Етнографски и Музиколошки и Институт за српски језик САНУ, као и Историјски институт, Институт за новију историју и Институт за савремену историју током последњих месец дана већ упутили просветним властима неколико дописа на ову тему.

Удружење истраживача института хуманистичких наука у писму упућеном министру просвете Срђану Вербићу, државном секретару Вери Дондур, Синдикату науке и Заједници института Србије упозорава се да ће овакав документ довести до деградације правог научног рада, а подстицати постојећу хиперпродукцију и опадање квалитета научних радова.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh