• Gradovi

  Irak: Ramadi će za nekoliko dana biti oslobođen

  BAGDAD – Načelnik Generalštaba iračkih snaga Otman el Ganemi izjavio je da očekuje da će bezbednosne snage za nekoliko dana osvojiti Ramadi, grad na zapadu zemlje, koji je od maja pod kontrolom Islamske države, javila je danas državna televizija.

  Ukoliko se to dogodi, to će biti drugi veći grad posle Tikrita koji će biti vraćen pod kontrolu iračkih bezbednosnih snaga.

  Agencija Rojters navodi da bi to bio veliki psihološki podsticaj za iračke bezbednosne snage nakon što je Islamska država osvojila trećinu Iraka.

  „Narednih dana biće objavljena dobra vest o potpunom oslobađanju Ramadija“, citirala je iračka televizija reči Ganemija.

  Iračka vojska je juče ušla u centar Ramadija, glavni grad zapadne iračke provincije Anbar.

  „Ušli smo u centar Ramadija sa više strana i počeli s čišćenjem stambenih područja“, rekao je juče za AFP portparol protivterorističkih jedinica Sabah al Numani, naglasivši da će grad biti očishen u naredna 72 sata.

  Kako je istakao, iračke snage nisu naišle na snažan otpor već samo na snajperiste i bombaše-samoubice što je, kako je rekao, očekivana taktika.

  Napad, koji je počeo tokom noći kako bi se u potpunosti povratila kontrola nad Ramadijem, predvode elitne protivterorističke snage uz podršku vazdušne koalicija okupljene oko SAD, kao i policije, vojske i sunitskih plemena koja bore protiv džihadista.

  U 2015. godini iračke snage povratile su i kontrolu nad Tikritom i Baidžijem.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com