Gradovi

Iran kupuje 114 Erbasovih aviona

TEHERAN – Iran će ove nedelje, tokom posete iranskog predsednika Hasana Rohanija Parizu, potpisati ugovore sa Francuskom o kupovini 114 „Erbasovih“ aviona, izjavio je danas iranski ministar saobraćaja Abas Akundi.

On je naveo da će ugovor potpisati predstavnici „Iran era“ i evropskog proizvođača aviona „Erbas“ tokom prve zvanične posete Rohanija Evropi, prenela je agencija AFP.

Rohanijev u posetu Evropi stiže posle početka primene sporazuma o nuklearnoj energiji između Irana i svetskih sila, koji predviđa ukidanje ekonomskih sankcija zvaničnom Teheranu u zamenu za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Iranu je veoma potrebno da izvrši modernizaciju svoje ostarele flote putničkih aviona, koja broji nešto više od 250 aviona, od kojih je samo 150 u funkciji.

„O kupovini aviona pregovaramo poslednjih deset meseci, ali nismo mogli da ih platimo zbog sankcija“, rekao je ministar Akundi.

On je dodao da će prva pošiljka aviona Iranu biti isporučena do 19. marta.

Rohani će od 25. do 27. januara posetiti Italiju i Francusku u cilju unapređenja ekonomskih veza Irana sa Evropom.

Osim novih aviona, potrebno je i da se uloži 250 miliona dolara u modernizaciju iranskih aerodroma, kojih ima 67, ali je samo devet u funkciji.

Foto www.freeimages.com/teslacoins, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh