Gradovi

Iran ne planira da kupi nove raketne sisteme od Rusije

TEHERAN – Iran ne planira da od Rusije kupi raketne sisteme S-400 ili Antej-2500, izjavio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

„Iran je dobio ponude od ruske strane u vezi sa isporukama sistema S-400 ili Antej-2500 umesto S-300. Međutim, nismo prihvatili ponudu“, rekao je Degan na konferenciji za novinare, javlja Tas s.

Iranski ministar je naveo i da je Iran povukao tužbu protiv Rusije u vezi sa odlukom Rusije da obustavi isporuke protivraketnih sistema.

„Međutim, i dalje zadržavamo pravo da podnesemo tužbu ponovo ukoliko ruska strana ne bude poštovala obaveze u skladu sa ugovorom“, napomenuo je danas iranski ministar odbrane.

Ruska agencija podseća da je Hosein Nagavi Hoseini, portparol Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta, prošle nedelje rekao da, pošto Rusija ispunjava svoje obaveze i vrši isporuke striktno se pridržavajući predviđenog plana, Iran ne vidi osnova za tužbu.

Rusija je sa Iranom 2007. godine potpisala ugovor o isporuci sistema za raketnu odbranu S-300, ali je njegova primena bila obustavljena nakon što je Savet bezbednosti UN u junu 2010. usvojio rezoluciju kojiom zabranjuje transfer bilo kakvog modernog oružja Teheranu, uključujući rakete i raketne sisteme, pdoseća Tas s.

Ruski predsednik Vladimir Putin je aprila 2015. ukinuo zabranu isporuka sistema S-300 Iranu i ugovor je obnovljen novembra 2015, s tim da bude sproveden do kraja 2016.

Prošle nedelje je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da je Rusija ispunila 50 odsto svojih obaveza u skladu sa ugovorom.

Foto Twitter/@RSS_40

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh