Gradovi

Iran objavio snimak izvinjenja američkog mornara

TEHERAN – Iranska državna televizija objavila je danas video snimak na kojem se vidi kako se zarobljeni američki mornar izvinjava zato što je njegov patrolni brod greškom ušao u iranske teritorijalne vode u Persijskom zalivu.

U jednom delu video snimka se može čuti kako mornar na engleskom kaže „to je bio nesporazum“, dok je prevodilac to preveo na persijski kao „grešku“, preneo je Rojters, dodajući da zbog tehničkih problema nije bio u mogućnosti da pogleda ceo snimak.

„Moj navigacioni sistem je pokazivao da se nalazim u iranskim vodama, ali sam ja počinio grešku i ušao“, rekao je američki mornar, prema prevodu koji je objavila iranska televizija IRIB.

Iranske vlasti su jutros oslobodile svih deset zarobljenih američkih mornara, koje su držali preko noći, čime je brzo okončan incident koji je povećao tenzije samo nekoliko dana uoči očekivane primene ključnog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila.

Američki mornari zadržani su u iranskoj bazi u Persijskom zalivu pošto su njihovi brodovi zašli u iranske teritorijalne vode.

Iranska državna televizija je nešto ranije prikazala slike trenutaka kada je Revolucionarna garda zarobila 10 američkih vojnika u Persijskom zalivu.

Video je objavljen na sajtu televizije nekoliko sati pošto je Iran oslobodio mornare, među kojima je i jedna žena.

Na snimcima se vide američki mornari sa rukama na potiljku, kao i scena u kojoj Iranci proveravaju oružje i dokumenta koja su se nalazila na brodu.

Sepahnews via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh