Gradovi

Iran: Umerenima dvostruko više glasova od konzervativaca

TEHERAN – Umereni reformisti koji podržavaju iranskog predsednika Hasana Rohanija izašli su snažniji iz drugog kruga parlamentarnih izbora u Iranu, ali su mali izgledi da su osvojili apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati glasanja.

Ukoliko budu potvrđeni, ovakvi rezultati nagoveštavaju da će novi saziv iranskog parlamenta više podržavati Rohanijeve težnje ka ekonomskim reformama, ali i da će konzervativci ostati moćna snaga koja bi mogla da ograniči mogućnosti za društvene promene, navodi Rojters.

Iranci su juče glasali za 68 poslaničkih mesta za koja nijedan kandidat nije odneo odlučujuću pobedu u prvom krugu.

Novinska agencija ISNA javila je da je 34 reformista, odnosno Rohanijevih saveznika, osvojilo poslanička mesta, dok su 22 mesta pripala nezavisnim kandidatima, a samo sedam konzervativcima.

Prebrojavanje glasova je u toku za još pet mesta u parlamentu.

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, ni umereni ni konzervativci neće imati 146 mesta koliko je potrebno za većinu u novom parlamentu, koji će početi sa radom 27. maja, a ravnotežu moći odrediće nezavisni, ocenjuje britanska agencija.

Analitičari kažu da će vlada verovatno imati više prostora da sprovede ekonomske reforme, a možda i da finalizuje dugo najavljivani i dugo odlagani sporazum o nafti kojim bi se međunarodnim naftnim kompanijama omogućilo da investiraju u Iranu, ali smatraju i da će ostati značajne prepreke za strana ulaganja zbog američkih sankcija koje su još na snazi.

Rohanijevi saveznici su u prvom krugu glasanja, u februaru, osvojili značajan broj glasova, čime je okončana dominacija konzervativaca u 290-članom parlamentu.

Rohaniju, koji je 2013. došao na vlast sa obećanjem da će staviti tačku na globalnu izolovanost Irana, podrška rasta otkako je postigao nuklearni sporazum sa svetskim silama prošle godine, što je rezultiralo ukidanjem međunarodnih sankcija u januaru.

Foto – AP Photo, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh