• Novosti online

  Iran: Zaplena britanskog broda je recipročan potez

  Iranska zaplena britanskog naftnog tankera bila je odgovor na ulogu Velike Britanije u prethodnoj zapleni iranskog tankera, izjavili su danas visoki zvaničnici Irana.

  Na novoobjavljenom snimku zaplene britanskog tankera „Stena impero“ vidi se kako se iranski komandosi u crnim fantomkama i vojnim uniformama spuštaju iz helikoptera na brod u Ormuskom moreuzu.

  Zaplena britanskog broda izazvala je osude iz Velike Britanije i njenih evropskih saveznika koji i dalje pozivaju na deeskalaciju tenzija u tom strateški važnom prolazu u oblasti Persijskog zaliva.

  Šef britanske diplomatije Džeremi Hant rekao je da će odgovor Londona biti „pažljivo razmotren, ali snažan“.

  U porukama na Tviteru Hant je danas napisao da je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom i izrazio krajnje razočaranje time što ga je ministar uveravao da je Iran želeo da deeskalira situaciju, ali se „ponaša na suprotan način“.

  Hant je danas odbacio pokušaj Irana da zaplenu broda „Stena impero“ poveže s incidentom od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker.

  On je kazao da je zaplena iranskog tankera bila legalna, pošto je postojala sumnja da brod ima nameru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

  Nasuprot tome, naveo je Hant, Teheran nije imao pravno opravdanje da preuzme kontrolu nad brodom „Stena impero“ dok se nalazio u vodama Omana i da ga primora da udje na teritoriju Irana.

  Gledište Irana je drugačije. Zarif je danas na Tviteru okarakterisao zaplenu iranskog tankera 4. jula kao „piratstvo“, dok je nekoliko iranskih zvaničnika opisalo zaplenu britanskog tankera u petak kao legalnu recipročnu akciju.

  Snage Revolucionarne garde Irana presrele su u petak uveče tanker „Stena impero“, koji je plovio pod britanskom zastavom, tokom njegovog tranzita kroz Ormuski moreuz. Brod je zaplenjen s 23 člana posade, a medju njima nema britanskih državljana.

  Revolucionarna garda Irana objavila je video snimak zaplene broda snimljen s najmanje dve kamere.

  Hant je kazao i da zaplena tog broda pokazuje zabrinjavajuće znake da bi Iran mogao da izabere opasan put destabilizacije.

  Slobodan protok saobraćaja kroz Ormuski moreuz ima veliki medjunarodni značaj pošto se njime transportuje petina nafte koja se sa Bliskog istoka izvozi u zemlje širom sveta. Ormuski moreuz je uzak prolaz izmedju Persijskog i Omanskog zaliva.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com