Novosti online

Iranska policija će istražiti slučaj policajca koji je zlostavljao demonstrantkinju

Policija u Teheranu saopštila je danas da će istražiti slučaj policajca osumnjičenog za zlostavljanje jedne žene tokom pokušaja njenog privođenja kao učesnice višenedeljnih masovnih protesta u Iranu zbog smrti Maše Amini.

Ovu islamsku teokratsku zemlju potresaju demonstracije od 16. septembra, kada je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral u koji je dospela jer navodno nije propisno nosila hidžab maramu koju Iranke moraju nositi kad god su u javnosti na osnovu strogih propisa o odevanju.

U demonstracijama su poginule desetine ljudi, uglavnom demonstranata, ali su stradali i pripadnici snaga bezbednosti, a stotine ljudi su uhapšene, kažu iranske vlasti.

Na video snimku, postavljenom na jednom inostranih persijskih sajtova i širenom preko društvenih mreža, vide se barem dva pripadnika iranske policije za razbijanje demonstracija kako hapse demonstrantkinju i guraju je prema motociklu bezbednosnih snaga.

Sa snimka se čini da jedan od policajaca dodiruje demonstrantkinju pre no što ona padne na zemlju. Potom se vidi kako demonstrantkinja ustaje i napušta scenu.

Agencija AFP nije mogla da nezavisno proveri verodostojnost ovog snimka, kao ni lokaciju i datum incidenta, ali je policija u Teheranu saopštila da se sve dogodilo u centru grada.

U saopštenju koje je prenela državna novinska agencija Irna, policija je navela da je policajac koji se vidi na snimku pokušavao da „uhapsi ženu koja je bila među podstrekačima nereda na Trgu Argentina“.

„Izdato je specijalno naređenje u vezi sa ovim slučajem“, dodaje se u tekstu.

Snage bezbednosti Irana smatraju da je ovaj video snimak deo „psihološkog rata usmerenog na uznemirenje javnosti“, koji su pokrenuli „mediji neprijateljski“ prema Islamskoj Republici.

U saopštenju se međutim dodaje da policija „ni u kom slučaju ne odobrava ponašanje protivno propisima“ i da će svako „kršenje“ biti istraženo.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh