Svet

Iranski tanker za Evropu „gurnuo naftu nizbrdo“

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u martu pojeftinila je 19 centi ili 0,65 odsto, na 29,25 dolara u trgovanju u Aziji, dok je nafta „brent“ za aprilske isporuke pala 10 centi ili 0,30 procenata, na 33,26 dolara za barel, izveštava agencija Frans pres.

Oba referentna tipa nafte su uzletela u petak za više od 10 procenata posle informacije da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) otvorene za smanjenje proizvodnje, kako bi cene pogurali naviše sa 12-ogodišnjeg minimuma.

Ta vest donela je toliko željeno olakšanje prodavcima ove sirovine, koja je izgubila oko tri četvrtine vrednosti od sredine 2014. godine zbog preobilne ponude, hiperprodukcije, slabe tražnje i usporavanja svetske privrede.

nafta gorivo busotine pumpe

Međutim, jedna od pretnji koja „visi nad glavama“ trgovaca naftom vratila se ove nedelje na dnevni red, budući da se Iran sprema za ponovni ulazak na tržište ove sirovine, nakon što su ukinute zapadne sankcije koje su Teheranu bile uvedene zbog nuklearnog programa.

„Posle velikog skoka cena nafte u petak, za više od 10 odsto, trgovci nastoje da deo tog dobitka na ceni održe“, kaže tržišni strateg kompanije IG iz Singapura, Bernard Ou.

Činjenica je, ipak, kako dodaje, da se prezasićenost ponude i dalje nazire u pozadini, pogotovo imajući u vidu vest da Iran ukrcava svoj prvi tanker za Evropu nakon što su okončane sankcije. „Drugim rečima, svaki oporavak, posebno u meri u kojoj je to bilo u petak, još uvek predstavlja priliku za prodaju“.

Agencija „Blumberg njuz“ je izvestila, pozivajući se na iranskog zvaničnika iz ministarstva nafte, da je u nedelju počeo utovar nafte u tanker francuske kompanije Total na ostrvu Karg, i da iznajmljeni tankeri za kineske i španske kompanije treba da stignu kasnije tokom dana.

„Iran će dodatno uticati na nepovoljna kretanja na tržištu“, izjavio je analitičar kompanije „Fet provets“ iz Sidneja, Dejvid Lenoks, napominjući da je tu još i 500 miliona tona barela koje se na tržište upumpavaju iz američkih zaliha i proizvođača nafte iz škriljaca.

„Dok ne bude značajnijeg rezanja proizvodnje, nema održivog oporavka cena“, dodao je on.

Šef azijsko-pacifičkog odseka za naftu i gas stručne konsultantske organizacije „Ernst&Jang“, Sandživ Gupta izjavio je za Frans pres da tržište sada iščekuje ekonomske statističke pokazatelje iz Kine, koji treba da budu objavljeni ove nedelje.

263

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh