Gradovi

Irinej: Susret pape i patrijarha podsticaj mirovnom dijalogu

BEOGRAD – Srpska Pravoslavna Crkva zadovoljna je što će se, posle višedecenijskih priprema, 12. februara na Kubi sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franja, izjavio je danas episkop bački Irinej i dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim delovima sveta.

„SPC dosledno i sa najboljim željama podržava napore patrijarha Kirila da u dijalogu i saradnji sa najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog sveta pronađu odgovore na tragične događaje, pre svih genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog Istoka i znatnog dela Afrike“, naveo je episkop bački Irinej u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da se SPC nada da će predstojeći razgovor na Kubi biti podsticaj istinoljubivom i mirotvornom dijalogu i delovanju predstavnika dve hrišćanske crkve i u drugim delovima sveta, pa i u našem regionu.

Episkop backi je naveo i da pravoslavni Srbi već vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti u Hrvatskoj, „u poslednje vreme nažalost, kao de facto građani drugog reda, neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za šta se ne zalaže samo naša SPC nego i papa Franja i Sveta Stolica“.

Foto Tanjug, N. Jovanović (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh