• Novosti online

  IRKA: Onemogućavanjem proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra (VIDEO)

  Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa „Helena“ jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem, i na inostranom tržištu, rekli su danas novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

  Medjutim, strani poljoprivrednici i preradjivači u Evropi uzgajaju „Helenu“ i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

  IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

  Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

  Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine „priznala“ medicinsku korist kanabisa, po prvi put od zabrane Jedinstvenom Konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine. SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

  „Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi“ koji, zbog domaćih propisa, „koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja“, rekli su iz IRKE.

  Oni su kazali da je uskraćivanje leka kršenje ljudska prava i Ustava Srbije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com