• Novosti online

  Irska odobrila ekshumaciju iz grobnice sirotišta (VIDEO)

  Irska vlada je odobrila forenzičko iskopavanje na lokaciji katoličkog sirotišta gde je pronadjena masovna gobnica s ostacima stotina dece.

  Ministarka za decu Ketrin Zapone je juče najavila ekshumaciju i prikupljanje ostataka i dodala da će posmrtni ostaci biti dostojanstveno sahranjeni tamo gde to bude moguće.

  Ekshumacija, koja će početi čim budu usvojeni odgovarajući zakoni, sledi nakon izveštaja komisije koja je prošle godine ustanovila da nekadašnje sirotište u Tuamu, u okrugu Golvej, ima podzemnu kanalizacionu strukturu podeljenu na 20 prostorija u kojima se nalazi „veća količina ljudskih ostataka“.

  U domovima pod upravom katoličke crkve u Irskoj su tokom većeg dela 20. veka boravili siročići, neudate trudne žene i njihove bebe. Te institucije su došle pod lupu javnosti kada je lokalni istoričar 2014. pronašao smrtovnice gotovo 800 dece koja su umrla tokom boravka u domu u Tuanu, ali je za samo jedno postojala dokumentacija o sahrani.

  Istražitelji su kasnije na zemljištu doma pronašli masovnu grobnicu s ostacima beba i dece, starosti od 35 nedelja do tri godine. To sirotište je zatvoreno 1961.

  Ministarka Zapone je o tom skandalu razgovarala s papom Franjom kada je u avgustu posetio Irsku, nazvavši to „sramotnim poglavljem nedavne irske istorije“. Papa je pozvao irsku crkvu da obešteti preživele štićenike doma

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com