Gradovi

IS preuzela odgovornost za teroristički napad u Avganistanu

KABUL – Najmanje sedam pripadnika bezbednosnih snaga Avganistana je ubijeno, a još sedam ranjeno u napadu bombaša samoubice u blizini zgrade pakistanskog konzulata u Džalalabadu i potonjim u sukobima sa napadačima, saopštili su avganistanski zvanicnici.

Dvojica napadača, koja su se sklonila u jednoj praznoj vladinoj gostinskoj kući nakon što se bombaš samoubica razneo, ubijena su prilikom razmene vatre sa policijskim jedinicama, koje su opkolile kuću, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Ajoub Salangi.

„Sedam naših pripadnika bezbednosnih snaga je ubijeno i još sedam ranjeno u terorističkim napadima“, naveo je na svom nalogu na Tviteru portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki, prenosi AFP.

Avganistanski zvaničnici tvrde da je najmanje 11 osoba ranjeno u napadu bombaša samoubice i sukobima sa napadačima, prenosi Rojters.

Portparol pokrajinskog guvernera Ataulah Kogjani rekao je da je bombaš samoubica pokušao da se pridruži ljudima koji su čekali u redu kako bi dobili za vizu za Pakistan, a nakon što je sprečen da uđe u zgradu, aktivirao je bombu.

U eksploziji su stradala dvojica policajaca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Napad na konzulat, koji je usledio u trenutku ulaganja napora za ponovnim otpočinjanjem zaustavljenog mirovnog procesa sa talibanima i smanjenju diplomatskih tenzija između Indije i Pakistana, podseća na prošlonedeljni napad na indijski konzulat u avganistanskom gradu Mazar Šarif.

Svedoci u Džalalabadu, koji je glavna trgovačka kapija za Hajberski prevoj i Pakistan, kažu da se čula jaka pucnjava i serija eksplozija, a da su građani i deca u obližnjoj školi evakuisani.

Prošle nedelje grupa napadača sklonila se u kući i 24 sata pružala otpor bezbednosnim snagama nakon što se bombaš samoubica razneo u indijskom konzulatu u Mazaru Šarifu.

Nije utvrđeno ko je odgovoran za taj napad, ali je taj incident podigao sumnje u Indiji da Pakistan finansira napadače i bacio senku na poslednje napore za poboljšanje odnosa dve zemlje.

AP Photos/Mohammad Anwar Danishyar

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh