Gradovi

IS prodavala naftu Asadu

NJUJORK – Među dokumentima ubijenog naftnog tajkuna tzv. Islamske države Abu Sajafa pronađeni su i tajni dokumenti o prodaji nafte između IS i sirijskog predsednika Bašara al Asada, piše Vol strit džornal.

Sajaf je ubijen pre gotovo godinu dana, a američki list je tek sada objavio dokumentaciju koja otkriva kako je izgradio mrežu trgovaca na veliko i malo koji su teroristima omogućili ogromnu zaradu od nafte.

Zahvaljujući njoj postali su najbogatija teroristicka organizacija na svetu.

Zadatak Abu Sajafa bio je i odobravanje sredstava za troškove robova i obnova naftnih postrojenja koja su uništena u napadima.

Iz zaplenjenih tablica može se videti kako su ukupni prihodi Islamske države od prodaje nafte za period od šest meseci, zaključno sa februarom 2016., iznosili 289,5 miliona dolara.

IS je mesečno zarađivala 40 miliona dolara samo od prodaje nafte sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, nakon što su osigurali najunosnija sirijska naftna polja.

Čak 72 posto zarade IS je stiglo iz provincija Deir Ezur i Al-Hasaka u Siriji, gde je glavni bio upravo Abu Sajaf.

Radi se o Tunižaninu koji se preselio u Irak nakon pada Sadama Huseina, a prema pričama bivših radnika, bio je poznat kao šef kojeg se bojalo 150 ljudi – strahovali su da će ih premestiti u Irak ili odrubiti glave.

Oni su proživljavali teror, ali i kasnija bombardovanja od strane međunarodne koalicije zato što ih je izdašno plaćao. Plate koje su dobijali bile su četiri do osam puta više od prosečnih, a zavisile su i od toga koliko radnik ima robova.

Naftni tajkun IS ubijen je prošle godine, tokom iznenadnog napada na njegovo imanje.

Pre toga, od 2014. godine i zauzimanja bogatih naftnih polja od strane IS-a, Abu Sajaf je uspostavio sistem koji je omogućavao privatnim kupcima da svojim kamionima dođu da naftnih polja kako bi natočili naftu, ali su za to plaćali u gotovini.

Ta sirova nafta se potom prodavala lokalnim improvizovanim rafinerijama da bi se prerađena našla na benzinskim pumpama ili bi došla do švercera koji bi je dalje prodavali, prenosi Indeks.hr.

Najveću količinu nafte od Islamske države je kupio režim sirijskog predsednika, tvrdi ministarstvo finansija SAD-a, prenosi hrvatski portal.

Među dokumentima koji su otkriveni pronađen je i dopis ministarstva IS od 11. februara, koji je poslat Abu Sajafu.

U njemu su se tražile smernice za uređivanje poslovnog odnosa s biznismenom povezanim sa Asadom.

„Pripadnici Asadovog režima i IS-a se međusobno ubijaju, a upetljani su u milionsku trgovinu“, rekao je Adam Zubin, portparpol ministarstva.

Deo nafte koju je proizvela Islamska država završio je u Turskoj, a upravo zbog velikog profita od prodaje nafte SAD je u svojim vazdušnim napadima ciljao naftnu infrastrukturu.

Iako im je uništena trećina kapaciteta za proizvodnju nafte, Islamska država i dalje od prodaje zarađuje milion dolara dnevno, a sistem prodaje koji je postavio Abu Sajaf i dalje funkcioniše.

Nasledio ga je francuski džihadista Abu Mohamed al-Fransi, prenosi britanski Telegraf.

Syrian Presidency via AP, file

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh