• Gradovi

  IS se širi u Libiji, Britanija planira akciju

  TRIPOLI – Velika Britanija bi uskoro mogla da pokrene vojnu akciju u Libiji, usled zabrinutosti da bi džihadisti Islamske države mogli da upotrebe svoja nova uporišta u toj zemlji, odnosno duž njene obale Sredozemnog mora, kako bi vršila napade na Evropu, piše danas britanski „Telegraf“.

  Taj list, pozivajući se na izvor iz britanske vlade, navodi da zvaničnike Forin Ofisa i Ministarstva odbrane „izuzetno brine“ brzo napredovanje Islamske države i drugih ekstremističkih grupa u Libiji i da razmatraju plan za intervenciju u toj zemlji.

  Izvor iz vlade navodi da su ministri nadomak usvajanja plana za slanje vojne podrške evropskim saveznicima u cilju da se porazi IS u Libiji.

  Francuski premijer Manuel Vals je juče pozvao međunarodnu zajednicu da proširi napore u borbi protiv džihadista i na Libiju.

  „Mi smo u ratu, imamo neprijatelja protiv kojeg moramo da se borimo i da ga porazimo u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji“, naveo je Vals.

  Ujedinjene nacije procenjuju da je u Libiji, u kojoj vlada haos od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine, prisutno 2.000 do 3.000 džihadista i da IS kontroliše deo obale Sredozemnog mora u blizini grada Sirte na severu Libije.

  To novo uporište džihadistima omogućava da drže kampove za obuku na samoj granici sa Evropom i daje im slobodan pristup da napadaju brodove zapadnjačkih zemalja na moru.

  AP Photo via militant website, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com