Gradovi

IS se umešala u raspravu o ubijenom vojniku Kanu

VAŠINGTON – Ekstremisti Islamske države (IS) umešali su se u raspravu o ubijenom američkom vojniku Humajunu Kanu, čiji je otac osudio republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, da napada američke muslimane.

U članku objavljenom u najnovijem izdanju svog propagandnog časopisa na engleskom jeziku „Dabik“, IS je prikazala fotografiju Kanovog groba na Nacionalnom groblju Arlington uz natpis „Čuvaj se da ne umreš kao otpadnik“, prenosi AP.

U tekstu uz fotografiju se ne pominje direktno Kan, a na sledećoj strani su prikazani američki glasači kako stoje u redu.

U tekstu se iznose kritike na račun hrišćanstva i Zapada, a prikazane su i fotografije dvojice Francuza koji su ubili sveštenika tokom mise u crkvi u Normandiji prošlog utorka.

Otac Humajuna Kana, Kizr Kan, čiji je sin ubijen u Iraku, optužio je Trampa u četvrtak, na konvenciji Demokratske stranke, da napada američke muslimane, poručivši mu da obiđe grobove hrabrih patriota koji su poginuli braneći Sjedinjene Američke Države.

„Videćete da su to ljudi svih veroispovesti, nacionalnih pripadnosti i oba pola. A vi niste žrtvovali ništa i nikoga“, istakao je Kan u poruci Trampu.

Tramp je juče izjavio je da je mnogo toga žrtvovao za SAD i zaposlio hiljade ljudi, a time je odgovorio na optužbe oca ubijenog muslimanskog vojnika.

Republikanski predsednički kandidat je postavio i pitanje da li njegova protivkandidatkinja iz redova Demokratske stranke Hilari Klinton stoji iza Kanove poruke, koju Kan tvrdi da je napisao zajedno sa svojom suprugom Hazalom.

Klintonova je u saopštenju branila Kana i njegovu porodicu kao „najbolje što je Amerika dala“.

AP Photo/J. Scott Applewhite

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh