Novosti online

Искључење Грчке из Шенгена није решење мигрантске кризе

Атина – Грчка је, у складу са договором у Бриселу, спремна да 18. фебруара отвори пет прихватилишта за мигранте. Међутим, Атина не може сама да решава овај проблем, посебно не без учешћа осталих земаља ЕУ и прихватања одговорности који, када је реч о заустављању реке миграната, пре свега лежи на Турској, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

У сусрету са председником Европског савета Доналдом Туском који је Атину посетио уочи самита у Бриселу посвећеном мигрантској кризи и тројног састанка Јункер-Меркел-Давотоглу, заједнички је констатовано да избегличка криза захтева сарадњу на европском нивоу и решавање узрока који су до ње довели,пре свега рата у Сирији. Ципрас је подвукао да није време ни тренутак за разговоре о изласку из шенгенске зоне већ за заједничке напоре да се реше глобалне кризе, реши мигрантска криза и осигура безбедност. Контролисање таласа миграната је својевсртан изазов, како на европском тако и на међународном нивоу, да се заједничким напорима регулише проблем али у складу са међународним правом, солидарности и равноправној прерасподели бремена кризе, костатовано је на заједничкој прес конференцији Ципраса и Туска.

Грчки премијер је такође подвукао важност решавања сиријског проблема, тероризма који га прати и стриктног спровођења у живот споразума о мигрантима на које је Турска пристала али којих се не држи. Ципрас је истакао да није тренутак да се губи време на расправе ко је мање а ко више крив, већ да се организовано и заједнички приђе решавању мигрантске кризе.

Ципрас и Туск су закључили да је неопходно појачати пристуство снага Фронтекса дуже балканске руте, да треба допунски осавременити систем одентификације миграната..„Искључење Грчке из шенгенске зоне и даљи притисци нису решење проблема“, подвукао је Доналд Туск. Грчка је, иначе,како је саопштио Ципрас, испунила своју обавезу и припремила прихватне центре за мигранте који ће бити пунктови регистрације али и њихово привремено место боравка. Има још нерешених питања, али како је рекао ,Атина је спремна да сарадјује са медјународном заједницом.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh