• Gradovi

  Islamska država trguje organima?

  VAŠINGTON – Islamska država je odobrila da se od zarobljenika uzimaju organi kako bi se spasili životi muslimana, pokazali su nedavno otkriveni dokumenti džihadista.

  Ti dokumenti, prenosi Rojters, mogu biti dokaz da se IS finansira i trgovinom ljudskim organima.

  Naime, u dokumentu iz 31. januara 2015. godine, u koji je Rojters imao uvid, dozvoljava se da se od zarobljenika uzimaju organi kako bi se spasili životi muslimana iako to može ugroziti život zarobljenika.

  Taj dokument, kako navode američki zvaničnici, otkriven je zajedno sa drugim podacima tokom racije specijalnih snaga SAD na istoku Sirije u maju ove godine.

  „Život i organi otpadnika ne moraju se poštovati i mogu se nekažnjeno uzeti“, navodi se u dokumentu koji je Istraživački i fetva (odluka) komitet IS napisao u obliku fetve ili religioznog zakona.

  Rojters dodaje da dokument ne pruža dokaze da se IS bavi uzimanjem i trgovinom organima već daje religijsko odobrenje za vršenje tih radnji.

  Irak je već ranije optuživao Islamsku državu da uzima i trguje ljudskim organima kako bi ostvarila profit.

  Američki zvaničnici poručuju da su zaplenjeni podaci pružili bolji uvid vladi SAD u način na koji Islamska država organizuje, dobija sredstva i piše zakone za svoje sledbenike.

  Irački ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed Ali Alhakim rekao je za Rojters da bi Savet bezbednosti UN trebalo da pogleda dokumente i razmotri da li su oni dokaz da se IS finansira trgovinom organima.

  AP Photo/Militant Website, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com