• Gradovi

  Isplata 600 000 dinara odštete za ptičiji grip u Kovilju

  NOVI SAD – Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, rekao je Tanjugu da su u rekordno kratkom roku obezbeđena sredstva za isplatu odštete žiteljima Kovilja kojima je ubijena živina zbog sprečavanja širenja pričjeg gripa koji je dijagnostikovan u tom selu nadomak Novog Sada.

  Novaković je rekao da je ošteta danas isplaćena Koviljčanima i da je iznos odštete onoliki koliko su vlasnici živine i prijavili da je šteta koju su uništavanjem pretrpeli.

  „Ukupno je 27 domaćinstava oštećeno ubijanjem živine, a ukupna vrednost odštete je 605. 750 dinara“, rekao je Novaković, koji se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i ministru Branislavu Nedimoviću na tome što je, kakao je kazao, ispunio datu reč da će pre Nove godine biti isplaćena odšteta.

  Novaković je naglasio da je problemu ptičjeg gripa u Kovilju i Uprava za veterinu krajnje ozbiljno pristupila, te da se na tom primeru jasno pokazalo da i mesna zajednica i struka i cela država odgovorno ponašaju.

  „Suzbili smo ptičiji grip i za sada nemamo neke znake opasnosti. Dobro se i pravovremeno reagovalo, šteta je isplaćena kao što je i obećano pre Nove godine“, rekao je Novaković i dodao da se zahvaljuje svim vlasničima živine kojima je živina pobijena u cilju sprečavanja zarazre ptičjeg gripa, na razumevanju, kooperativnosti i odgovornosti.

  Direktor Naučnog instituta za veterinu „Novi Sad“ Miroslav Ćirković je rekao da je epidemija ptičjeg gripa na regionalnom nivou veoma ozbiljna, a to je ilustrovao podatkom da je u susednoj Mađarskoj pobijeno 340.000 živine, pretežno patke, ćurke i guske.

  „Kod nas je prvo dijagnostikovan ptičiji grip kod labudova koji su najčešće i stradali. Specifičnost ovog lokaliteta u Kovilju je u tome što pored kanala gde se skupljaju labudovi ima dosta pataka i gusaka i odmah po konstatovanju ptičijeg gripa mi smo najrigoroznijom metodom ubijanja živine uspeli da zaustavimo širenje zaraze“, rekao je Ćirković.

  On je dodao da to uništavanje živine nije toliko finasijski skupo, ali je problem što se ljudi emotivno vežu za živinu u svojim dvorištima, pogotovo deca koja, kako je rekao, tu živinu, a bilo je i ukrasne živine, vide kao svoje drugare.

  Ćirković je pohvalio i medije na načinu na koji su izveštavali o problemu sa ptičjim gripom u Kovilju, jer su, kako je naglasio, to uradili profesionalno bez nepotrenog dizanja panike.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com