Gradovi

Istanbul: Napadač identifikovan, uhapšeno i troje Rusa

ISTANBUL – Bombaš samoubica koji se razneo u centru Istanbula usmrtivši pri tome 10 stranih turista i ranivši još 15 ljudi, identifikovan je kao Sirijac Nabil Fadli (28) rođen u Saudijskoj Arabiji, saopštili su danas turski zvaničnici.

Kako prenose turski mediji, reč je pripadniku Islamske države koji se nedavno „infiltrirao“ u Tursku gde je došao iz Sirije.

Dnevnik „Sabah“ navodi da je bombaš ušao u Tursku kao izbeglica iz Sirije 5. januara. Turska migraciona služba tada mu je uzela otiske prstiju zbog čega su vlasti mogle brzo da identifikuju bombaša.

Širom Turske juče i danas uhapšeno je 68 osoba zbog sumnje da su pripadnici IS, mada nije sigurno da se svi dovode u vezu sa napadom u Istanbulu, navodi AFP.

Ovo je četvrti teroristički napad militanata Islamske države u Turskoj za poslednjih sedam meseci – nakon eksplozije bombe na skupu Narodne demokratske partije u Dijarbakiru u junu, odnosno skupu socijalista u julu u Suruču kada je poginulo 33 aktivista, kao i napada u Ankari u oktobru kada je poginulo najmanje 100 ljudi.

Jučerašnji napad u Istanbulu, međutim, prvi je napad IS na strane turiste u Turskoj u kojoj je turizam ključni segment ekonomije.

List „Hurijet“ prenosi navode da je turska tajna služba MIT upozoravala u poslednjih mesec dana da bi moglo doći do terorističkih napada između ostalog i na turiste u Turskoj.

Indicije su, kako se navodi, od 17. decembra do 4. januara prosleđene bezbednosnim službama u celoj zemlji i u njima se ukazuje na opasnost od infiltriranja bombaša samoubica IS u Turskoj.

AP Photo/Cihan News Agency

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh