• Zdravlje

  Istina o sezonskom gripu

  nazeb, gripFoto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Izazak napolje nakon pranja kose zaista nije baš najpametnija ideja, naročito ako je napolju hladno. Moguće je da to uzrokuje glavobolju, da vam curi nos, ali od toga ne možete da dobijete grip. Nazeb uzrokuju virusi, a sveže oprana kosa (i izlazak napolje) nemaju nikakve veze sa tim. Viruse možete „zaraditi“ udisanjem ako neko u vašoj okolini kija i kašlje, a već ima virus, objašnjava dr Heder Rozen.

  Ne kažemo da treba da idete u majici sa bretelama kada napolu „upekne minus,“ ali to koliko slojeva odeće imate na sebi ni na koji način ne menja šanse da „pokupite“ virus. „Hladan vazduh nema nikakvog uticaja grip ili bilo kakav drugi virus,“ kaže dr Rozen. „Grip se može preneti čak i dok razgovarate sa nekim jer sitne zaražene čestice dolaze u kontakt sa očima, ustima, nosem… tada vas ne može spasiti ni 75 slojeva odeće.“

  Mnogi ljudi u ovom periodu kada virusi haraju, uzimaju dodatne doze vitamina C kako bi to sprečili. Međutim, još uvek nema sasvim sigurnih podataka da li vitamin C u tome pomaže ili ne. Studija sprovedena 2013. godine pokazala je da vitamin C ne može u potpunosti da nas zaštiti od virusa, ali može da ojača imunitet i pomogne nam da grip kraće traje. „Postoji mnogo domaćih lekova, kao na primer vitamin C, koji mogu da ojačaju imuni sistem i pomognu organizmu da se brže izbori sa virusom, ali ništa od toga ne može u potpunosti da nas zaštiti.“

  Sasvim sigurno je pametno izbegavati kontakt sa ljudima koji imaju grip, ali ni to ne može apsolutno da nas zaštiti od virusa. Naime, neka osoba nam može „preneti“ virus čak i pre nego što se simptomi ispolje – dakle, pre nego što počne kija, kašlje – ali i sedam dana nakon toga. „Virusi se mogu preneti kontaktom ruke o ruku sa zaraženom osobom, ili dodirivanjem kontaminirane površine. Čak i ako niste blizu osobe koja ima grip, možete se zaraziti dodirom površine na kojoj se nalazi virus, a zatim dodirujući svoje lice,“ kaže dr Rozen.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com