Gradovi

Istraga o Litvinjenku zaoštrila odnose Moskve i Londona

LONDON – Ruski predsednik Vladimir Putin „verovatno je odobrio“ plan ruske bezbednosne službe FSB da bude ubijen bivši agent ruskog KGB-a i oštar kritičar ruskih vlasti Aleksandar Litvinjenko, zaključak je javne istrage britanskih vlasti.

Rezultati istrage o smrti Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. pošto je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom, a koje je danas obelodanio britanski sudija Robert Oven, naišli su na oštru reakciju zvanične Moskve i zaoštrili već ionako napete odnose Moskve i Londona.

Sudija Oven je na kraju javne istrage o smrti Litvinjenka izneo zaključak da je Putin „verovatno odobrio“ njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

U izveštaju sudije Ovena se navodi da su Litvinjenka otrovali bivši član obezbeđenja KGB-a, koji je u međuvremenu postao poslanik, Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun. Obojica poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka, ali uprkos tome Britanija traži da oni budu izručeni.

Zvanični Kremlj odbacio je danas rezultate britanske istrage kao „šalu“.

„Možda je to neka šala. Ona se verovatno može pripisati prefinjenom britanskom humoru. To se odnosi i na činjenicu da se javna istraga temelji na poverljivim podacima neimenovanih specijalnih službi“, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Ta istraga mogla bi „dodatno da zatruje“ odnose između Moskve i Londona, upozorio je Peskov.

Peskov je rekao da će Rusija pružiti „sve neophodne odgovore putem diplomatskih kanala“.

„Kvazi istrage poput ove o kojoj danas govorimo mogu dodatno da zatruju atmosferu naših bilateralnih odnosa“, naveo je Peskov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je britanska istraga o smrti Litvinjenka pristrasna i ograničena i da London politizuje taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Britanije i Rusije, prenele su agencije.

„Želeli bismo da istaknemo da stav Rusije po ovom pitanju ostaje nepromenjen i dobro je poznat. Žalimo što je ovaj čisto krivični slučaj politizovan i kvari celokupnu atmosferu bilateralnih odnosa“, rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, preneo je Tas s.

Kako je dodala, očigledno je da je britanska odluka o prekidu istrage službenog istražitelja i pokretanju javne istrage o slučaju Litvinjenko politički motivisana.

Iz Dauning strita je nedugo posle objave izveštaja o ubistvu bivšeg agenta KGB-a saopšteno da Velika Britanija razmatra dalje korake protiv Rusije zbog navoda iz izveštaja.

„Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN“, izjavila je danas portparolka britanskog premijera.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej je rekla da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka.

Ona je najavila i da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu Aleksandra Jakovenka kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje i zahtevala da Kremlj odgovori na optužbe i da izruči dvojicu osumnjičenih za ubistvo.

Jakovenko je na to reagovao rečima: „Apsolutno je neprihvatljivo što se u izveštaju zaključuje da je Rusija na bilo koji način bila uključena u smrt Litvinjenka na britanskom tlu.“

Mej je dodala da je uputila pisma NATO i kolegama u EU kako bi se preduzeli koraci kako bi se sprečilo da se ubistva poput ovog ponove.

Prema njenim rečima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

Lugovoj, jedan od dvojice optuženih za ubistvo bivšeg ruskog agenta u Londonu, danas je ocenio da su optužbe protiv njega apsurdne i da rezultati britanske istrage još jednom potvrđuju antiruski stav Londona.

Istovremeno, udovica bivšeg ruskog špijuna Marina Litvinjenko izrazila je u Visokom sudu u Londonu zadovoljstvo zaključcima britanske istrage i pozvala britansku vladu da preduzme korake protiv ruskih agenata koji operišu u Britaniji i uvedu sankcije protiv Rusije i Putina.

Tvrdeći da je britanska vlada obećala akciju, ona traži uvođenje ciljanih ekonomskih sankcija i zabranu putovanja imenovanim pojedincima, uključujući Patruševa i Putina, navodi britanska agencija.

Litvinjenkova smrt doprinela je pogoršavanju odnosa između Moskve i Londona posle hladnog rata, a veze između dve zemlje nikada se od tada nisu oporavile.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh