• Crna Gora

  Istraživanje: Njegoš najznačajnija ličnost u Crnoj Gori, Tito dobio najvišu pozitivnu ocenu

   

   

  Najznačajnija ličnost za istoriju Crne Gore je Petar II Petrović Njegoš, dok je najvišu pozitivnu ocenu ikada dobio Josip Broz Tito, pokazalo je istraživanje, koje je uradila agencija Damar.

  Da je Petar II Petrović Njegoš najznačajnija ličnost za istoriju Crne Gore misli 25,6 odsto ispitanika.

  Kralj Nikola je na drugom mestu najznačajnijih ličnosti sa 19,5 odsto, Petar I na trećem sa 18,7, a na četvrtom je Josip Broz Tito za koga 10,6 odsto ispitanika misli da je najznačajnija ličnost.

  Rangirane su i ličnosti koje su bile akteri Drugog svetskog rata, a od njih najveću pozitivnu ocenu dobio je Tito i to na skali od 1 negativno do 5 pozitivno 3,99.

  Prosečna ocena 3,99 za Tita, najviša je ocena koja je ikad data nekome od javnih ličnosti u Crnoj Gori.

  Najmanju prosečnu ocenu imaju Draža Mihajlović 2,75 i Pavle Djurišić 2,63.

  Da je Crna Gora gradjanska država smatra skoro 90 odsto ispitanika, ali i njih skoro 70 odsto smatra, da država treba da je sekularna.

  Istraživanje je pokazalo da 53,7 odsto ispitanika smatra da četnički pokret nije antifašistički, a njih 58 procenata je protiv podizanja spomenika četnicima.

  Čak 27,4 odsto ispitanika odgovorilo je da ne zna da li je četnički pokret antifašistički.

  Istraživanje „Damara“ je pokazalo da većina gradjana Crne Gore smatra da je period Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) bio doba napretka.

  Da je tako, misli njih 68,2 odsto, 19,2 ne zna, a 12,2 odsto smatra da nije.

  Istoričar Miloš Vukanović je istakao da je formalno obrazovanje uticalo najviše na formiranje stavova gradjana, a da suštinska pitanja koliko znaju o istorijskim dogadjajima pokazuju da veliki broj njih to ne zna.

  Vukanović je kazao da 30,1 odsto ispitanika smatra da je Trinaestojulski ustanak bio komunistički, da je opštenarodni misli 38 procenata, a čak 21 odsto ne zna, što je veoma zabrinjavajuće istakao je Vukanović.

  Da je bitna plemenska pripadnost u Crnoj Gori misli čak 57 odsto gradjana.

  Istraživanje je radjeno od trećeg do 10. juna na uzorku od 1.007 gradjana. Ispitivanjem su obuhvaćeni stari od 15 godina i više, a povodom 80 godina od Trinaestojulskog ustanka.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com