• Nacionalne Novosti

  Istraživanje: Uspehom u osnovnoj školi nezadovoljno 44 odsto učenika, 12 odsto kaže da nisu …

   

  Više od 40 odsto učenika od šestog do osmog razreda sebe smatra neuspešnom osobom, 13 odsto tvrdi da im ništa ne polazi za rukom, a 12 odsto kaže da nisu srećni, rezultat je istraživanja specijaliste pedagogije Slobodana Malušića objavljenog u listu „Danas“.

  List u današnjem izdanju donosi rezultate istraživanja prema kojim od 800 djaka beogradskih osnovnih škola čak 44 odsto učenika nije zadovoljno uspehom u školi, skoro 17 odsto društvom u školi, a sedam procenata načinom života u porodici.

  Nešto manje od trećine djaka imaju lične probleme koje ne mogu sami da reše, svaki peti ono što ih muči ne može da poveri svojim drugovima, a četvrtina ni svojim roditeljima, niti sa njima mogu otvoreno da razgovaraju, jer smatraju da im ne posvećuju dovoljno vremena.

  Malušić je kazao da više od polovine učenika svoj veliki problem ne bi ispričalo nastavnicima jer u njih nemaju poverenja.

  On je kazao da je jedno od pitanja u upitniku bilo da kada su neraspoloženi i nesreći da li pomišljaju da uzmu neko sredstvo da im se vrati raspoloženje i snaga i da se lepo osećaju, oko tri odsto učenika je odgovorilo da treba da uzmu to sredstvo.

  „Na pitanje da li to sredstvo koristite neko od tvojih drugova 5 odsto ispitanih djaka odgovara potvrdno. Sedam odsto učenika je reklo da su im ta sredstva nudili dileri, a jedan odsto priznao da ih već koristi“, kazao je Malušić i dodao da je identično istraživanje o uzrocima koji mogu dovesti do bolesti zavisnosti sproveo 2004. godine kada su rezultati za nijansu bili povoljniji.

  Djaci koji su nezadovoljni sobom, svojim radom i uspesima, koji sebe smatraju nesrećnim, odbačenim od drugova i roditelja, koji nemaju dovoljno poverenja u bliske osobe, a imaju lične probleme koje ne mogu sadi da reše, vrlo pogodne i povodljive ličnosti razna iskušenja, pa i uzimanje droge i raznih opijata, naveo je Malušić.

  Istakao je da je potrebno stvoriti uslove za angažovanje što veće broja učenika u vannastavnim aktivnostima, pre svega u sportskim kako bi učenici zadovoljili svoja interesovanja i ispoljili kreativnosti.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com