Gradovi

Istupanje V. Britanije iz EU vodi ka balkanizaciji Evrope

BEČ – Bivši britanski državni sekretar za evropska pitanja Denis Mek Šejn ne isključuje mogućnost istupanja Velike Britanije iz EU i naglašava da bi to vodilo ka balkanizaciji Evrope, preneo je danas bečki dnevnik Prese.

On je u intervjuu bečkom dnevniku kazao da bi „breksit“ bio najveći akt samoizabrane izolacije u poslednjih pet vekova britanske istorije.

„Dobili bi pet godina haosa i konfuzije. Ekonomija bi pretrpela veliku štetu, i to bi bio najveći poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Islamskoj državi, ako bi počeo da se rasformiše demokratski centar zapada. Umesto evropeizacije Balkana dobili bi balkanizaciju Evrope“, podvukao je Mek Šejn.

Prema njegovim rečima 25 godina antievropske propagande nemoguće je na brzinu izbrisati.

Mek Šejn je kritikovao britanskog premijera Dejvida Kamerona ističući da je zemlju doveo do ambisa iz čisto partijskopolitičkih razloga.

On je ukazao da su konzervativci pod pritiskom zbog rasta popularnosti populističke UKIP, a istovremeno torijevci su u protekle dve decenije postali tako EU skeptični da je Kameron verovao da nije imao izbor nego da popusti zahtevu za raspisivanjem referenduma.

Istovremeno je kritikovao i EU ocenivši da Unija ima problem zbog slabog političkog rukovodstva bez hrabrosti i vizija.

„Ekonomija se guši pravilima, socijalno partnerstvo ne funkcioniše, nedostaju investicije u infrastrukturu i budućnost. Nedostaje hrabrost da se građanima kaže da nema prosperiteta iza zatvorenih granica“, poručio je Mek Šejn.

On je upozorio da bi tesan rezultat na referendumu o EU bio košmar, jer bi samo produbio podele, a i Škotska ne bi prihvatila „ne“.

Prema njegovim rečima odlučujuće na referendum može uticati ako se privreda jasno izjasni za ostanak u EU, i proevropski tabor bude predvodila inspirišuća ličnost.

„Britanci uobičajeno donose odluke pragmatično sudeći po sopstvenoj materijalnoj dobiti“, kazao je bivši državni sekretar u vladi Tonija Blera.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh