• Gradovi

  Italija uvela obaveznu vakcinaciju za decu do 16 godina

  Italijanski parlament danas je izglasao da vakcinacija bude obavezna za decu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformisanosti roditelja.

  Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gde je broj vakcinisane dece naglo opao od kada je vakcinacija pre 20 godina prestala da bude uslov za prijem dece u školu.

  Roditelji će sada morati da dostave dokaz da je dete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 evra ako odbiju da vakcinišu dete.

  Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti, medju kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole.

  Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.

  Najviši italijanski sud presudio je ove nedelje da ne postoji povezanost izmedju vakcinisanja dece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj meri.

  Širom Evrope i SAD, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbegavaju da vakcinišu decu usled straha da vakcine nisu bezbedne.

  Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 35 dece umrlo od malih boginja prošle godine širom Evrope i opisala to „neprihvatljivom tragedijom“, pošto se ta bolest može sprečiti vakcinom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com