• Ekonomija

  Italijani, dođite u u Srbiju, a ne Rumuniju

  vučićFoto: Beta, Miloš Miškov

  „Ukupna razmena je 3,66 milijardi evra, to je najveća razmena koju pojedinačno sa jednom zemljom imamo, a mi bismo želeli stalni dolazak italijanskih kompanija, a da ne idu u Rumuniju“, rekao je Vučić na poslovnom forumu „Investiranje u Srbiji – mogućnosti, propisi i regionalni potencijali“ između Srbije i Italije u Privrednoj komori Srbije.

  On je kazao da je njegova želja da te kompanije dođu u Srbiji gde mogu da rade bolje i zarade više i dodao da će ako neko od okolnih zemalja ponudi nekakve uslove, on u Srbiji ponuditi „bar deset odsto bolje uslove“.

  „Mi bismo želeli da dođete u Srbiju i da u Srbiji možete da radite bolje i zaradite više, a Srbija je i bliža, a vi proverite da li govorim istinu„, rekao je Vučić.

  Kako je naveo, Srbija je zemlja koja može da pruži slobodne trgovinske bescarinske aranžmane sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom, Belorusijom i „u tom smislu iz Srbije italijanske kompanije mogu da pokrivaju najveće tržište od oko gotovo milijardu ljudi“.

  Prema njegovim rečima, Italija je vodeći privredni partner u Srbiji i naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, prvi izvozni i treći uvozni i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

  Čadež: Italija vodeći privredni partner Srbije

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je Italija vodeći privredni partner Srbije, najvažniji spoljno-trgovinski partner i prvo izvozno tržište za srpske proizvode.

  On je naveo i da je Italija drugi uvozni partner Srbije i među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

  “Ukupna razmena prošle godine dostigla je skoro 3,7 milijardi evra od čega je izvoz iz Srbije na italijansko tržište oko dve milijarde“, rekao je Čadež na srpsko-italijanskom poslovnom forumu“Investiranje u Srbiji – mogućnosti, propisi, regionalni potencijal“.

  On je ocenio da je razmena svake godine sve veća, a da je izvoz Srbije u Italiju poslednjih 10 godina povećan šest puta, dodajući da je trend rasta nastavljen i ove godine.

  Navodeći da je Fijat najveći srpski izvoznik, Čadež je dodao da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija čija su mesta ulaganja premašila milijardu evra i zapošljavaju 25.000 radnika.

  Čadež je ubeđen da će u Srbiji biti sve više italijanskih kompanija i da će se one oslanjati na domaće kompanije kao partnere.

  Na ovom forumu prisustvuje 220 učesnika, među kojima je 40 velikih italijanskih kompanija, a njih 25 je prvi put u Srbiji.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com