• Novosti online

  Italijanski predsednik poverio ekonomisti Kotareliju da formira vladu (VIDEO)

  Italijanski predsednik Serdjo Matarela poverio je danas ekonomisti Karlu Kotareliju (Carlo Cottarelli), bivšem zvaničniku Medjunarodnog monetarnog fonda, da formira tehničku vladu, saopštilo je italijansko predsedništvo.

  „Predsednik Matarela primio je doktora Kotarelija od koga je zatražio da formira vladu“, rekao je novinarima generalni sekretar predsedništva Ugo Zampeti posle sastanka dvojice zvaničnika.

  Matarela je sinoć odbacio predlog predstavnika evroskeptičnog Pokreta pet zvezdica i Lige za formiranje prve populističke vlade u Zapadnoj Evropi.

  Italijanski predsednik je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove jer bi njegovo imenovanje uznemirilo „tržišta i investitore, Italijane i strance“.

  Kotareli je ekonomista koji je pomogao bivšoj vladi levog centra da smanji javnu potrošnju.

  Tehnička vlada treba da dobije i poverenje oba doma parlamenta, a Pokret pet zvezdica i Liga jasno su rekli da Kotareli neće imati njihovu podršku.

  Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luidji di Majo ranije je izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Matarelu zbog odbijanja da prihvati populističkog kandidata za ministra ekonomije.

  Matarela je rekao da je delovao potpuno u okviru svojih ustavnih ovlašćenja.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com