• Politika

  Ivanić će obavestiti Medjunarodni sud da je zahtev za reviziju presude neregularan

   

  Ivanić će obavestiti sud u Hagu da je zahtev neregularan

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će ponovo obavestiti Medjunarodni sud pravde u Hagu da iza najavljenog zahteva za reviziju presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ne stoji država Bosna i Hercegovina, već deo bošnjačkog naroda i neformalna grupa ljudi.

  Ivanić je novinarima u Banjaluci rekao da će uputiti i pismo zemljama članicama Saveta za primenu mira u BiH (PIK), da bi ih obavestio da je odluka bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude „paralelizam i rušenje institucija BiH“.

  On je predložio i da Skupština Republike Srpske razmotri posledice vaninstitucionalnog delovanja Izetbegovića i dela bošnjačke političke elite.

  Po njegovim rečima, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH treba redovno da obavljaju svoje redovne poslove, ali ne i da učestvuju na sednicama parlamenta BiH i Saveta ministara BiH, zbog vaninstitucionalnog delovanja Stranke demokratske akcije (SDA).

  „Održavanje sednica treba odložiti sve dok se cela ova stvar ne vrati nazad u institucije. Sve što sam predložio, treba posmatrati kao odbranu Dejtonskog sporazuma, dejtonske BiH, jer ako bi se na ovome popustilo, nikad se više ne bi vratilo nazad, u normalno funkcionisanje institucija“, ocenio je Ivanić.

  On je napomenuo da neučestvovanje u radu sednica državnih institucija ne znači blokadu rada tih institucija, već je to način da se SDA primora da se vrati u institucionalno delovanje.

  Ivanić smatra da je svima u BiH sada potrebna „hladna glava“, jer može doći do daljeg zaoštravanja krize, pa i sukoba.

  Istakao je da je potrebna i jasna poruka da je zahtev za reviziju presude kršenje koncepta BiH nedopustivo i da se ne može ničim opravdati.

  „Ne može se opravdati ni pokušajem da se sve prikaže kao zaštita prava žrtava. Ovo sa žrtvama nema nikakve veze. Ovo je, pre svega, želja da se nameće vlastita koncepcija BiH, sa uverenjem da će medjunarodna zajednica to progutati“, ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH i dodao da smatra da medjunarodna zajednica neće u tome podržati Izetbegovića i druge bošnjačke političare.

  Ivanić smatra da on ne treba da sazove vanrednu sednicu Predsedništva BiH na kojoj bi se razmotrila Izetbegovićeva odluka da se pokrene revizija presude pred Medjunarodnim sudom pravde, ocenivši da bi to bila legalizacija „ponašanja grupe ljudi koja je odlučila o reviziji presude“.

  Za ponedeljak je najavio sastanak s predstavnicima Saveza za promene iz RS, koji učestvuje u vlasti na državnom nivou. Ipak, ostavio je mogućnost da vanredna sednica Predsedništva bude sazvana, ako članice tog političkog bloka budu insistirale na tome.

  Ivanić smatra da SDA kontinuirano proizvodi krizu u BiH, koja je kulminirala donošenjem vaninstitucionalne odluke o pokretanju zahteva za reviziju presude.

  „SDA je napravila paralelne strukture, što je najveći udar na dejtonsku BiH. Posebno je opasno poistovećivanje BiH sa jednim narodom“, naglasio je Ivanić.

  On je dodao da je Izetbegović, donoseći van Predsedništva BiH odluku o reviziji presude, prekršio usmeni dogovor tri člana Predsedništva da sve odluke u svom mandate donose konsenzusom.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com