• Gradovi

  Ivanić i Vujanović: Odnosi BiH i Crne Gore najbolji u regionu

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da su odnosi BiH i Crne Gore najbolji u regionu i da dve zemlje imaju vrlo visok stepen razumevanja i medjusobne podrške.

  „Zajednički gledamo na veliki deo stvari i u regionu i izvan regiona… Zadovoljni smo što je Crna Gora napravila velike iskorake na putu ka EU i jedan je od ozbiljnijih motora koji celi region vuče napred na tom putu“, kazao je Ivanić novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem.

  Ivanić je dodao da su teme razgovora bile infrastrukturni projekti, Jadransko-jonski put i gasovodu koji bi išao iz Azerbejdžana.

  Ivanić je naveo da je Vujanović predložio da granični prelazi izmedju BiH i Crne Gore budu sa jednom kontrolom, umesto dva kontrolna punkta, što bi, kako je ocenio, „bio najbolji vizuelni pokazatelj dobrih odnosa dve zemlje“.

  Vujanović je rekao da je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH afirmisana pozicija Crne Gore i BiH kao dobrog primera dobrosusedstva u regionu.

  „Nema nikakvog otvorenog problema izmedju nas. Dogovorili smo da učinimo sve zajedno da se ubrza put ka evrointegracijama, da se ubrza put BiH ka EU, da BiH dobije status kandidata do kraja ove ili početkom naredne godine“, kazao je crnogorski predsednik.

  Vujanović je podsetio da su BiH i Crna Gora potpisali ugovor o granici i pokazali da se to pitanje može rešiti mirnim putem, navodeći da je to prvi potpisan ugovor o granici izmedju dve bivše jugoslovenske republike.

  „Moramo iskorisiti mogućnosti Berlinske inicijative kako bi uz pomoć evropskih zemalja radili na infrastrukturnim projektima od regionalnog karaktera“, kazao je Vujanović.

  Predsednik Crne Gore je istakao da Podgorica otvoreno podržava BiH na putu ka članstvu u NATO.

  „Maksimalno podržavamo put BiH ka NATO“, rekao je Vujanović, ocenivši da je članstvo u NATO važan, ne samo sa bezbednosnog aspekta, već i sa ekonomskog stanovišta.

  Najavljeno je da će Vujanović prošetati Sarajevom, a domaćin u obilasku grada biće mu bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skako.

  Vujanović je doputovao je u dvodnevnu službenu posetu Sarajevu.

  Crnogorski predsednik je dočekan uz najviše državne i vojne počasti ispred zgrade Predsedništva BiH, posle čega se sastao sa članovima Predsedništva BiH.

  U Sarajevu će razgovarati i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

  Crnogorski predsednik će sutra posetiti Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, Gazi Husrev-begovu džamiju, sarajevsku Katedralu i Sinagogu Muzej Јevreja BiH.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com