• Gradovi

  Ivanić: O ulasku BiH u NATO odlučivaće buduće generacije političara

  Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je sada preuranjeno pitanje da li će Bosna i Hercegovina postati članica NATO saveza, ističući da će o tome odlučivati buduće generacije političara.

  „Trenutne političke generacije sada neće odlučivati o tome. Mi treba da se koncentrišemo i uradimo sve da modernizujemo naše Oružane snage, da razvijamo dobru saradnju s NATO-om, da dajemo doprinos u mirovnim snagama“, kazao je Ivanić na konferenciji za novinare posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Sarajevu.

  Rekao je da će o pristupanju BiH NATO savezu „odlučivati neko drugi, u nekom drugom vremenu“, jer je to pitanje sada preuranjeno i samo može biti povod za nove političke sukobe u BiH.

  Govoreći o mogućnosti da nova američka administracija promeni politiku prema Zapadnom Balkanu i BiH, on je ocenio da BiH za bivše američke administracije „nije bila velika tema, pa ne veruje da će to biti i sada“.

  „Mislim da se neće baviti nama… Jedino ako ne napravimo toliki problem, pa da postanemo zanimljivi velikim političarima, što nije dobro“, naglasio je Ivanić.

  Po njegovom mišljenju, najveću ulogu u BiH u budućnosti će imati Brisel, dok će SAD i Rusije svesti na Savet za primenu mira (PIK) sve dok u BiH posto Visoki predstavnik.

  Predsedavajući Predsedništva BiH je ocenio da stabilnost, kao i nestabilnost BiH i regiona, zavise isključivo od domaćih političara.

  „NATO može pomoći u tome, ali ne može sam nametnuti stabilnost ako to ne žele domaće snage. Zato je odgovornost isključivo na nama“, istakao je Ivanić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com