Gradovi

Ivanišević: Ne očekujemo veći priliv migranata tokom zime

BEOGRAD – Kapaciteti prihvatnih centara za migrante uskoro će biti povećani na 6.000 najavio je danas državni sekretar ministarstva za rad Nenad Ivanišević i dodao da ne očekuje veći priliv migranata tokom zime.

On kaže da će Srbija na taj način ispoštovati ono što je obecćala partnerima iz EU, što, kako kaže, mnoge druge zemlje nisu ispunile.

„Nagovaramo ljude da idu iz parka u prihvatne center. Ne dižemo zidove, ne koristimo suzavac i uspeli smo da na granici sa Mađarskom danas ima 50 migranata koji čekaju na prelaz, dok je prošle godine bilo 700“, rekao je Ivanišević gostujući na RTS.

On kaže da je trenutno u centrima oko 5.000 ljudi, ali da će se za koji dan povećati kapaciteti na 6.000 kreveta.

Ivanišecvić je ponovio da Mađarska i EU neće prihvatati ekonomske migrante iz Avganistana i Pakistana, samo ljude iz Sirije.

Državni sekretar je dodao da ne očekuje veći broj migranata tokom zime, da probleme što se tiče zaraznih bolesti poput telesnih vaši prave oni koji borave u parkovima i barakama, pa onda dolaze u centar.

„Ministarstvo zdravlja, mreža zavoda za javno zdravlje dobro su odreagovali i telesne vaši su pod kontrolom. Očekujem da će biti respiratornih infekcija kod onih koji su u parkovima, jer dolazi zima“, rekao je on.

On je još jednom apelovao na nevladine organizacije da ne pružaju pomoć migrantima u parkovima, već da to čine u prihvatnim centrima.

AP Photo/Darko Vojinović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh