Gradovi

Ivanov: EU da obezbedi jedinstven odgovor na izbegličku krizu

PRAG – Evropska unija treba da načini napore i obezbedi jedinstven, sveobuhvatan odgovor na izbegličku krizu, koji je važan za Makedoniju, izjavio je makedonski predsednik Đorđe Ivanov u Pragu.

Ivanov je novinarima, posle sastanka Višegradske grupe, rekao da Makedonija želi da bude deo evropskog bezbednosnog sistema pošto migrantska kriza predstavlja i bezbednosni rizik, što Evropski savet zanemaruje.

Makedonska vojska i policija, zajedno sa policajcima iz inostranstva, uključujući i zemalja Višegradske četvorke (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) daju maksimum da bi se kontrolisao priliv migranata i umanjio bezbednosni rizik u oblastima pogođenim krizama, naveo je Ivanov, prenela je agencija MIA.

Ivanov je istakao da se od Makedonije, kandidata za članstvo u EU, očekuje da ponese teret koje mnogo moćnije članice Unije ne mogu i ne žele da urade.

„Ne izbegavamo tu obavezu, ali da bi poneli taj teret tražimo garancije EU političku, bezbednosnu i ekonomsku podršku“, dodao je on.

Makedonija, kazao je Ivanov, očekuje rešenje Evropskog saveta koje će uključiti i Grčku.

„Nije nam u interesu da Grčka ponese ceo teret, ali nećemo dozvoliti primenu jednostranih rešenja koje će nam naškoditi“, zaključio je Ivanov.

U zajedničkom saopštenju koje su objavili premijeri Višegradske grupe ističe se da V4 želi snažnu Evropu bez linija podele.ž

Mađarski premijer Viktor Orban, češki Bohuslav Sobotka, slovački Robert Fico, i poljska premijerka Beata Šidlo, upozorili su na „rizik negativnih posledica od potencijalnog pojavljivanja novih linija razdvajanja u Evropi bilo koje vrste“.

U odvojenom saopštenju, oni su podržali Grčku u naporima da zaštiti južnu granicu zone Šengena i pozvali EU da brzo pokrene akcioni plan sa Turskom čiji je cilj zaustavljanje priliva izbeglica i migranata iz te zemlje, preneo je AFP.

Lideri su pozvali i na „zajedničko rešenje uzroka izbegličkog pritiska, uključujući i okončanje rata u Siriji“ i upozorili da će se priliv izbeglica i migranata ponovo pojačati na proleće.

EU mora da ostane otvorena za zemlje kandidate, a evropske integracije moraju da se prodube, smatraju premijeri zemalja V4.

„Nedvosmisleno se zalažemo za proširenje EU kao sredstvo širenja oblasti stabilnosti i prosperiteta“, kaže se u saopštenju i ističe da treba ostaviti „otvorena vrata EU za buduće kandidate“.

Premijeri zemalja V4 su naveli da smatraju da je „produbljivanje evropskih integracija od ključne važnosti“.

„Želimo da EU bude snažna, a snažnijoj Uniji je potrebna snažna Višegradska grupa“, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Sastanku u Pragu je prisustovao i bugarski premijer Bojko Borisov.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh